Kluski leniwe to jedna z takich pozycji w menu, które przywołują wspomnienia z dzieciństwa i przez to nigdy się nie nam nudzą. Nie zawsze jednak wychodzą tak miękkie i delikatne, jakbyśmy tego chcieli, dlatego warto znać prosty patent, aby uniknąć takiego scenariusza. Zobaczcie prosty przepis na leniwe, które zawsze się udają.

Jak zrobić kluski leniwe inaczej? Wybierzcie serek wiejski

Klasyczny przepis na kluski leniwe to po prostu mieszanka twarogu, jajka i mąki. Do takiej bazy dodajemy już tylko odrobinę cukru i gotowe. Co jednak, gdybyśmy powiedzieli, że pierogi leniwe można zrobić bez grama twarogu? Choć brzmi to dziwnie, okazuje się, że jeszcze lepszy efekt osiągniecie, stosując 1 prosty krok. Wystarczy zamienić klasyczny ser biały na serek wiejski z kubeczka.

To właśnie kremowa i lekko płynna konsystencja tego nabiału zapewni delikatne, puszyste i miękkie kluseczki, a co więcej, tak przygotowane danie będzie mniej kaloryczne. Będzie to więc dobry wybór dla wszystkich, którzy dbają o linię i starają się ograniczać tłuszcz w diecie. Zobaczcie dokładne proporcje i spróbujcie sami.

Prosty przepis na kluski leniwe z serka wiejskiego

Składniki:

  • 1 kubeczek serka wiejskiego (200 g),
  • 2 jajka,
  • 100 g mąki,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego.

Przygotowanie:

Serek wiejski blendujemy z jajkami i cukrem zwykłym oraz wanilinowym, aż stworzą gładką masę, a następnie stopniowo dodajemy mąkę, ciągle mieszając. Gdy ciasto będzie już zwarte, formujemy z niego wałeczki, a następnie kroimy je na ukos, tworząc niewielkie kluski. W międzyczasie zagotowujemy wodę z odrobiną soli.

Gotowe kluski leniwe z serka wiejskiego wrzucamy na lekko osolony wrzątek i gotujemy przez około 1 minutę od momentu wypłynięcia. Tak przygotowane kluski leniwe najlepiej smakują z odrobiną cukru i cynamonu lub kleksem śmietany.