Czujecie, że coś was bierze? Nie czekajcie ani chwili, tylko od razu przygotujcie garnuszek i wyciągnijcie z lodówki mleko. Do tego niezbędne będą jednak jeszcze 2 dodatki, dzięki którym mieszanka nabierze mocy i w mig rozprawi się ze wszystkimi zimowymi dolegliwościami. Zobaczcie, co zrobić z mleka, aby szybko stanąć na nogi.

Co można dodać do ciepłego mleka, aby było jeszcze bardziej wartościowe?

Dużo mówi się o tym, że warto pić mleko i zachęca się do tego szczególnie dzieci, jednak sami zapominamy o starym babcinym specyfiku jakim jest ciepłe mleko z miodem i masłem. Ta prosta i tania mieszanka dawniej była jednym z najlepszych domowych sposobów na osłabienie i bolące gardło, więc zdecydowanie warto do niej wrócić. Taki rozgrzewający napój nie tylko przyniesie ulgę w walce z przeziębieniem, ale dodatkowo po prostu pysznie smakuje, więc będzie znacznie przyjemniejszą alternatywą dla popularnego syropu z cebuli. Zobaczcie, jaką moc skrywa w sobie mleko z miodem i masłem, a od razu przygotujcie sobie kubeczek tego przysmaku.

Mleko z miodem i masłem - właściwości

To kuchenne trio jest początkiem wielu przepisów, jednak nie każdy wie, że samo w sobie będzie fantastycznym wyborem i nie potrzebuje już żadnych innych dodatków. Wszystko dlatego, że zarówno mleko, jak i miód mają mnóstwo witamin i minerałów, takich jak wapń, magnez, potas, żelazo, kwas foliowy, biotyna oraz witaminy A, C i te z grupy B. Nie bez znaczenia jest też masło, gdyż znajdziemy w nim kwasy tłuszczowe i sprzężony kwas linolowy, które potęgują dobroczynne właściwości mleka. 

Taki zestaw przynosi więc mnóstwo korzyści całemu organizmowi:

  • działa antybakteryjnie,
  • nawilża śluzówkę i łagodzi ból gardła,
  • ułatwia odksztuszanie,
  • poprawia trawienie,
  • wzmacnia kości,
  • dodaje energii,
  • poprawia koncentrację,
  • łagodzi stres,
  • pomaga przy bezsenności.

Jak pić mleko z miodem i masłem?

Aby szybko przygotować pyszny i rozgrzewający napój, potrzebujecie:

  • 2 szklanek mleka,
  • 1 czubatej łyżeczki masła,
  • 1 łyżki dobrej jakości miodu.

Mleko wlewamy do garnuszka o grubym dnie i dodajemy masło oraz miód. Wszystko podgrzewamy, ale nie dopuszczamy do zagotowania. Gotowy napój pijemy na ciepło, najlepiej dwa razy dziennie - rano i przed snem. Dla jeszcze lepszego smaku i cennych właściwości, możemy doprawić je do smaku odrobiną cynamonu.