Jesienią i zimą wszyscy chętnie popijamy gorące napoje, jednak zwykle wybieramy kawę, herbatę lub kakao, a mało kto zna jeszcze jeden genialny przepis. Wystarczy szklanka mleka i 5 popularnych przypraw, a powstanie przepyszna i mocno rozgrzewająca mieszanka, idealna na chłodne wieczory. Zobaczcie, jak ją zrobić i dlaczego warto wprowadzić ją do domowego jadłospisu.
Z czym można pić mleko? Złota 5-tka przypraw
Aby zwykła szklanka nabiału zmieniła się w naturalny rozgrzewający wzmacniacz organizmu, wystarczy tylko prosta mieszanka przypraw. Tak powstanie domowe mleko piernikowe, zawierające aromatyczny mix cynamonu, kardamonu, imbiru, goździków i gałki muszkatołowej. Ten podstawowy zestaw można dodatkowo wzbogacić odrobiną gorzkiego kakao lub łyżeczką miodu dla osłody, a wtedy napój będzie jeszcze pyszniejszy i bardziej aromatyczny. Oczywiście jeśli przygotowujecie w domu własną przyprawę do piernika, możecie po prostu sypnąć do mleka 1 łyżeczkę takiej gotowej mieszanki.
Mleko piernikowe - właściwości
Smak i zapach nie są jednak jedynymi walorami tego napoju, gdyż zawarta w nim mieszanka przypraw przynosi mnóstwo dobrego całemu organizmowi. Mleko piernikowe nie tylko rozgrzewa, ale ma też działanie antybakteryjne, przeciwzapalne, i przeciwgrzybicze. Co więcej, mleko piernikowe wspomaga też trawienie i regulowanie ciśnienia tętniczego. Jeśli chcecie skorzystać z takich korzyści, zobaczcie, jak zrobić mleko piernikowe i bierzcie się do pracy.
Prosty przepis na mleko piernikowe
Składniki:
- 0,5 l mleka,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- szczypta kardamonu,
- odrobina świeżo startego imbiru,
- szczypta mielonych goździków,
- szczypta mielonej gałki muszkatołowej,
- opcjonalnie: 1 łyżeczka miodu.
Przygotowanie:
Mleko wlewamy do rondelka z grubym dnem i dodajemy do niego wszystkie przyprawy. Następnie napój zagotowujemy, przelewamy do kubeczków i ewentualnie po lekkim ostudzeniu dosładzamy miodem. Jeśli macie ochotę na słodki deser, gotowe mleko piernikowe możecie podać z bitą śmietaną lub piankami marshmallow.