Zamiast zawijać pracochłonne drożdżowe makowce, wybierzcie prostszy, szybszy i równie pyszny zamiennik. Makowiec z budyniem wygląda jak z dobrej cukierni, a robi się go raz-dwa. Zobaczcie dokładne proporcje i zaskoczcie w tym roku swoich gości nietypowym ciastem.

Jak zrobić makowiec z budyniem?

W wielu domach co roku pojawia się strucla makowa lub makowiec japoński, ale mało kto piecze makowiec z budyniem, a to prawdziwy hit. Przygotowanie jest banalnie proste, bo wystarczy tylko zagnieść kruche ciasto i wypełnić je prostym w przygotowaniu budyniem makowym. Efekt robi jednak wielkie wrażenie, nie tylko pod względem smaku, ale i prezentacji ciasta na stole. Zobaczcie, jak zrobić makowiec z budyniem, który zawsze się udaje, a wymaga minimum pracy. 

Przepis na makowiec z budyniem

Składniki:

  • 200 g masła,
  • 1 jajko,
  • 400 g mąki pszennej,
  • szczypta soli,
  • 1,5 szklanki cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3 szklanki mleka,
  • 2 budynie w proszku,
  • 250 g maku mielonego,
  • kilka kropli aromatu migdałowego,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • bułka tarta do wysypania blachy,
  • cukier puder do dekoracji.

Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i mieszamy ze szklanką cukru i malutką szczyptą soli. Następnie do suchych składników dodajemy zimne masło oraz jajko i wszystko szybko zagniatamy. Tak przygotowane ciasto owijamy folią i wkładamy do zamrażarki. 

Z całej ilości mleka odlewamy 1 szklankę i rozpuszczamy w tym budyń. Resztę zagotowujemy z połową szklanki cukru i 1 łyżeczką cukru wanilinowego, a następnie dolewamy budyniową masę i wszystko energicznie mieszamy. Gdy budyń makowy zgęstnieje, wsypujemy do niego mak, aromat migdałowy oraz orzechy i raz jeszcze wszystko łączymy. Tak przygotowaną masę odstawiamy go do ostygnięcia. 

Blaszkę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Spód i brzegi wylepiamy 2/3 kruchego ciasta i wylewamy na to wystudzoną masę budyniowo-makową. Na wierz kruszymy w dłoniach resztę ciasta i wstawiamy wszystko do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Makowiec z budyniem pieczemy przez około 50 minut, a następnie studzimy i posypujemy po wierzchu cukrem pudrem.