Lemoniada jest orzeźwiająca a słodko-kwaśny smak z łatwością gasi pragnienie. Lemoniada to idealny napój na ciepłe dni. Domowa lemoniada to znakomite rozwiązanie dla osób, które nie lubią pić samej wody. Przedstawiamy przepisy na lemoniady, które są proste do przygotowania i wymagają łatwo dostępnych produktów.

Lemoniada cytrynowa – najprostsza

Lemoniada cytrynowa smakuje wybornie i jest super prosta w przygotowaniu. Wyszoruj pięć cytryn – z trzech wyciśnij sok, a dwie pozostałe pokrój w plasterki. W dzbanku zmieszaj sok, litr wody i 4 łyżki cukru – całość mieszaj, aż się rozpuści. Następnie wrzuć plasterki owoców i wstaw do lodówki, aż się schłodzi. Jak zmodyfikować ten przepis na lemoniadę? Lemoniada świetnie smakuje z dodatkiem plastrów i soku z pomarańczy. Lemoniada sprawdzi się również, gdy zamienimy jedną cytrynę na limonkę. Możesz też dodać do lemoniady liście mięty. Jeśli dodatkowo zamienisz biały cukier na brązowy, a cytryny na limonki, otrzymasz virgin mojito – bezalkoholową wersję słynnego drinka.

Lemoniada arbuzowa

Lemoniada z arbuzem to ostatnio prawdziwy hit. Arbuzy i ich kuzyni – melony naturalnie świetnie gaszą pragnienie. Nic dziwnego – w końcu składają się w większości z wody. Nie są za słodkie i mają przyjemny, łagodny smak. Jest sporo przepisów na lemoniadę arbuzową – niektóre zalecają, aby pokroić miąższ w kostkę, zamrozić i później zalać wodą, połączyć z cukrem i cytrusami. My jednak polecamy druga metodę – miąższ arbuza (pół kilograma) należy dokładnie zmiksować. Przekładamy masę do dzbanka, a następnie wlewamy litr wody osłodzonej dwiema łyżkami cukru i sok wyciśnięty z dwóch cytryn (możesz użyć tez limonek). Do lemoniady możesz wrzucić liście mięty. Dzbanek wstaw do lodówki na kilka godzin. Lemoniada jest gotowania do podania.

Lemoniada ogórkowo-truskawkowa

Lemoniada z dodatkiem ogórków i truskawek to prawdziwe odświeżający napój na upalne dni. Ogórki są orzeźwiające, lekkie i pyszne - dlatego coraz częściej dodaje się ją do deserów, napojów. Szczególnie dobrze pasują do truskawek, limonek i mięty. Wypróbuj przepis lemoniadę ogórkowo-truskawkową i eksperymentuj z dodatkiem ziół np. bazylii, mięty lub oregano.

Lemoniada bez cukru

Lemoniada nie musi zawierać mnóstwa szkodliwego cukru. Postaraj się słodzić lemoniadę jak najmniej – jest wtedy nie tylko smaczniejsza, ale też skuteczniej gasi pragnienie i jest zdrowsza. Choć trudno w to uwierzyć, zazwyczaj wypicie dwóch szklanek lemoniady oznacza zjedzenie kilku łyżeczek cukru. Kiedy robisz napój samodzielnie, możesz go ograniczyć lub zastąpić zdrowszym odpowiednikiem. Najprościej będzie, jeśli sięgniesz w tym celu po miód. Lemoniada może też być posłodzona ksylitolem, syropem z agawy, syropem klonowego lub innym zdrowym słodzikiem.

Porady:

  1. Lemoniada to napój do którego warto mieć elastyczne podejście. Nie bójcie się wymieniać i miksować ze sobą owoce (na przykład cytrusy). W takim przypadku lemoniada będzie smaczna i nieprędko się znudzi. A może wypróbujesz lemoniadę rabarbarową. A może wypróbujesz lemoniadę rabarbarową.
  2. Jeśli się spieszysz, zmniejszaj ilość wody wlanej do lemoniady na rzecz kostek lodu – szybko uzyskasz chłodny napój. Lemoniada jednak będzie najsmaczniejsza, gdy składniki będą macerować się ze sobą przez dłuższy czas.
  3. Lemoniada lubi korzenne i ziołowe smaki. Dodawaj zioła – nie tylko miętę. Do lemoniady pasuje też melisa, bazylia, a nawet… rozmaryn. Niektórym posmakuje też lemoniada z natką pietruszki. Zaskakujące połączenie smaku, które dodaje zdrowia i szybko gasi pragnienie.

  4. Bazą domowej lemoniady może być nie tylko woda, ale także sok jabłkowy – warto go rozcieńczyć, ale zazwyczaj nie trzeba już dosładzać. Lemoniada będzie najsmaczniejsza, gdy użyjecie naturalnego soku owocowego, a nie z koncentratu, bo to kompletnie inny smak!

  5. Syropy to też dobry dodatek do lemoniady. Na przykład lemoniada z syropem z kwiatów czarnego bzu to napój szczególnie lubiany przez Skandynawów. Taka lemoniada ma piękny, kwiatowy zapach i jest coraz łatwiej dostępny, także w supermarketach.Przyda się też do drinków, na przykład hugo – słynnego koktajlu z prosecco, miętą i limonką.

  6. Lemoniady możesz też użyć do przygotowania sorbetowych lizaków.

Tak przygotowana domowa lemoniada będzie wspaniałym orzeźwieniem w upalne dni. 

Sprawdź też Mrożona herbata lub kawa? Bezalkoholowa sangria lub mojito? 5 napojów na lato