Lemoniada turecka to hit wśród wszystkich innych orzeźwiających napojów. Wszystko za sprawą wyjątkowej metody przygotowania, która pozwala wydobyć z owoców maksimum smaku i soczystości. Zobaczcie prosty trik, dzięki któremu cytryny będą 2x bardziej soczyste, a przyrządzona z nich lemoniada - znacznie bardziej wyzarista i aromatyczna.

Czym wyróżnia się lemoniada turecka?

Choć lemoniadę turecką robi się z tych samych składników co zwykłą domową lemoniadę, czyli z wody, cytrusów i cukru, to wyróżnia się ona nietypowym przygotowaniem. Wszystko dlatego, że cytryny i pomarańcze nie tylko się wyciska, ale wykorzystuje w całości, razem ze skórką. Zwykle traktujemy tę twardą łupinkę jako odpad, a to właśnie w niej kumuluje się najwięcej aromatu, smaku i koloru.

Drugim nietypowym trikiem w tym przepisie jest mrożenie owoców. Po co to robić? Otóż, gdy zamrozimy owoce całości przez 24 godziny, skumuluje się w nich maksimum soków. Warto więc zacząć przygotowania z jednodniowym wyprzedzeniem, aby mieć już gotowe owocowe mrożonki. Zobaczcie, jak zrobić tę wyjątkową lemoniadę i koniecznie spróbujcie.

Przepis na lemoniadę turecką

Składniki:

  • 1 pomarańcza
  • 1 cytryna
  • ok. 1 i 1/2 szklanki wody
  • 1 szklanka cukru

Przygotowanie:

Zaczynamy od porządnego wyczyszczenia pomarańczy i cytryny. W tym celu dokładnie szorujemy skórki owoców za pomocą szczoteczki, a następnie wkładamy je w całości do zamrażarki na całą dobę.

Kolejnego dnia wyjmujemy zamrożone cytrusy, lekko rozmrażamy i kroimy na mniejsze kawałki. Następnie blendujemy je razem z cukrem, po czym ugniatamy masę w dłoniach, jakbyśmy wyrabiali ciasto. Choć może brzmieć to dziwnie, to właśnie dzięki tej czynności wyciąqamy z owoców sok, dzięki któremu lemoniada będzie maksymalnie soczysta.

Tak "ugniecioną" mieszankę odstawiamy na 1-2 godziny, a potem odciskamy ją na gazie, wyciskając cały sok. Potem wystarczy już tylko rozcieńczyć go z wodą, schłodzić i gotowe.