Surówki wydają się niezbędnym dodatkiem do większości dań głównych. Nie wyobrażamy sobie obiadów bez nich. Mamy takich kilka najpopularniejszych, które robimy naprzemiennie. Będą to na przykład mizeria, starte buraczki, które można dodatkowo zasmażyć, kapusta kiszona z jabłkiem, cebulką i oliwą, marchewka z jabłkiem, seler z jabłkiem, migdałami i rodzynkami. Możliwości jest sporo, wszystkie są pyszne, ale z czasem po prostu mogą się znudzić. Jeśli szukacie odświeżonych przepisów na surówki, to dobrze trafiliście.

Składniki na surówkę z ogórka i marchewki

  • 30 ml oliwy z oliwek, koniecznie z pierwszego tłoczenia, najlepiej o wyrazistym owocowym i lekko pikantnych posmaku
  • 15 ml octu jabłkowego – odpowiedni będzie też ocet z białego lub czerwonego wina bądź po prostu sok z cytryny
  • 3 czubate łyżki musztardy francuskiej
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • cukier i sól do smaku
  • 3 ogórków gruntowych lub 2-3 ogórki sałatkowe
  • 3 duże marchewki
  • świeże zioła: kolendra, szczypiorek, bazylia lub natka pietruszki z odrobiną tymianku lub oregano

Jak zrobić surówkę z ogórka i marchewki?

  1. Zacznijcie od ubicia sosu. Do miski dodajcie oliwę z oliwek, ocet, musztardę francuską, Dijon (możecie wybrać tylko jedną z nich albo postawić na inną, na przykład miodową lub z curry) i cukier. Doprawicie do smaku solą i pieprzem. Wszystkie składniki bardzo dobrze wymieszajcie, aż powstanie przyjemna emulsja.
  2. Obierzcie ogórki i marchewki, umyjcie je pod zimną, bieżącą wodą. Pokrójcie je w cienkie plasterki ostrym nożykiem lub w malakserze. Dobrą opcją jest też użycie mandoliny, która pozwala szybko i bez wysiłku uzyskać pożądany efekt.
  3. Gotowe warzywa przełóżcie do sporej miski. Polejcie je wcześniej przygotowanym sosem i dokładnie wymieszajcie.
  4. Na koniec umyjcie wybrane zioła – pod zimną i bieżącą wodą – osuszcie je na ręczniku papierowym, a najlepiej w suszarce do sałaty, które pozwala uzyskać najlepszy efekt. Większe liście możecie posiekać lub rozerwać palcami. Przełóżcie je do surówki ogórka i marchewki. Ponownie ją wymieszajcie. Można ją jeść od razu lub włożyć do lodówki na 30 minut, żeby smaki dobrze się przegryzły.

Surówka z marchewki i ogórka nadaje się również do przechowywania. W szczelnie zamkniętym pojemniku, przeleży nawet 3 dni. Będzie nadal dobra, ale składniki nie będą już takie jędrne i chrupiące. Można też zrobić dużą większą porcję i zamarynować w słoikach na zimę.

Co dodać do surówki z ogórka i marchewki?

To połączenie jest dobre i wydaje się kompletne. Duży wpływ ma na to wyrazisty sos. Nie bez znaczenia pozostaje też możliwość szachowania ziołami. Z każdym będzie smakowała nieco inaczej. Jeśli chcecie wprowadzić bardziej radykalne zmiany, to polecamy dodatek:

  • młodej białej kapusty, zimowa też będzie odpowiednia
  • posiekanej kapusty pekińskiej
  • świeżej cukinii, koniecznie musi być jędrna i jeszcze chrupiąca, inaczej wpłynie negatywnie na smak całości
  • ogórków małosolnych, które przyjemnie łączą w sobie smak świeżych i już lekko ukiszonych
  • rzodkiewek, które wprowadzą nieco pikantniejszy akcent
  • azjatyckiej marynaty z sokiem z limonki i jej skórką, sosem sojowym, oliwą i miodem, do tego szczypta cynamonu i garść kolendry
  • sosu ranczerskiego, bazujące na śmietanie, maślance i majonezie, z dodatkiem świeżo posiekanej natki pietruszki, czosnku i soku z cytryny
  • chimichurri – argentyński sos z oliwy, octu winnego, czosnku, papryczki chili, świeżej natki pietruszki i oregano
  • fety lub innego sera sałatkowego – można ją jeść wtedy jako samodzielny posiłek

Tu smak można zmieniać, bawiąc się różnymi odmianami musztard. Obecnie mamy zatrzęsienie nowych smaków, nie jest to tylko rosyjska, sarepska, chrzanowa, francuska, Dijon i miodowa. Bez najmniejszego problemu kupicie też musztardę z suszonymi pomidorami, z dodatkiem curry i chili – ta bywa naprawdę ostra, dlatego na początek dodajcie niewielką ilość.