Krokiety ziemniaczane to wspaniały dodatek do obiadu lub danie samo w sobie. Są znane zarówno w Polsce, jak i Japonii jako korokke. Mogą być w pełni z puree ziemniaczanego lub z dodatkiem mielonego mięsa. Sprawdźcie nasz sprawdzony przepis, a już nigdy nie wyrzucicie resztek ziemniaków!

Przepis na krokiety ziemniaczane

Składniki:

  • gotowane ziemniaki (3-4),
  • masło czosnkowe,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • kawałki boczku,
  • jajko,
  • bułka tarta.
  • olej.

Przygotowanie:

  1. Gotowane ziemniaki tłuczemy na gładko.
  2. Dodajemy masło czosnkowe i doprawiamy solą i pieprzem.
  3. Formujemy na kształt krokietów.
  4. Dodajemy kawałki podsmażonego boczku do masy.
  5. Panierujemy w jajku i bułce tartej.
  6. Smażymy na oleju na złoty kolor.
  7. Doskonale smakują z dodatkiem kwaśnej śmietany lub z sosem pomidorowym.

Jaki typ ziemniaków wybrać do konkretnego dania?

Ziemniaki dzielimy na 3 główne typy:

  1. Typ A sałatkowy - tutaj znajdują się odmiany takie jak: Tonacja czy Pogoria
  2. Typ B wszechstronny - głównie zaliczamy do nich Irgę czy Irysa
  3. Typ C mączysty - Boryna czy Bryza są jednymi z najbardziej znanych

Typ A, jak sama nazwa wskazuje, są najlepsze do sałatek ziemniaczanych oraz koreczków. Ich zwięzła tekstura po ugotowaniu pozwala na swobodne krojenie bez rozpadania. Typ B możemy wykorzystywać do większości dań. Wychodzą z nich świetne kluski, pierogi leniwe, pyzy czy kartacze. Ostatni typ dobrze sprawdzi się w przypadku przygotowywania chipsów czy placków ziemniaczanych.