Krokiety ziemniaczane to wspaniały dodatek do obiadu lub danie samo w sobie. Są znane zarówno w Polsce, jak i Japonii jako korokke. Mogą być w pełni z puree ziemniaczanego lub z dodatkiem mielonego mięsa. Sprawdźcie nasz sprawdzony przepis, a już nigdy nie wyrzucicie resztek ziemniaków!
Przepis na krokiety ziemniaczane
Składniki:
- gotowane ziemniaki (3-4),
- masło czosnkowe,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu,
- kawałki boczku,
- jajko,
- bułka tarta.
- olej.
Przygotowanie:
- Gotowane ziemniaki tłuczemy na gładko.
- Dodajemy masło czosnkowe i doprawiamy solą i pieprzem.
- Formujemy na kształt krokietów.
- Dodajemy kawałki podsmażonego boczku do masy.
- Panierujemy w jajku i bułce tartej.
- Smażymy na oleju na złoty kolor.
- Doskonale smakują z dodatkiem kwaśnej śmietany lub z sosem pomidorowym.
Jaki typ ziemniaków wybrać do konkretnego dania?
Ziemniaki dzielimy na 3 główne typy:
- Typ A sałatkowy - tutaj znajdują się odmiany takie jak: Tonacja czy Pogoria
- Typ B wszechstronny - głównie zaliczamy do nich Irgę czy Irysa
- Typ C mączysty - Boryna czy Bryza są jednymi z najbardziej znanych
Typ A, jak sama nazwa wskazuje, są najlepsze do sałatek ziemniaczanych oraz koreczków. Ich zwięzła tekstura po ugotowaniu pozwala na swobodne krojenie bez rozpadania. Typ B możemy wykorzystywać do większości dań. Wychodzą z nich świetne kluski, pierogi leniwe, pyzy czy kartacze. Ostatni typ dobrze sprawdzi się w przypadku przygotowywania chipsów czy placków ziemniaczanych.