Niektórzy podchodzą do tego produktu sceptycznie, zastanawiając się, czy len mielony to to samo co siemię lniane. Odpowiedź brzmi: tak, ale ważny jest odpowiedni sposób jego przygotowania. Niestety wielu z nas powtarza błąd, przez który mielony len traci swoje cenne właściwości. Zobaczcie, o czym mowa i już więcej nie marnujcie mocy tego produktu. 

Jak stosować siemię lniane mielone?

Rozdrobniony len ma nawet więcej cennych właściwości, niż całe ziarna, ale pod warunkiem, że jest świeżo zmielony. W przeciwnym razie szybko się utlenia i traci cenne kwasy omega-3, dlatego nie poleca się kupować gotowego mielonego siemienia, tylko samodzielnie rozdrabniać ziarna tuż przed zjedzeniem. Można robić to przy pomocy młynka do kawy, blendera lub moździerza. Warto też częściej przynosić ze sklepu mniejsze porcje ziarenek i zużywać je na bieżąco, niż kupować je wielkimi paczkami i przechowywać w szafce. 

Kiedy macie już świeżo zmielone siemię lniane, często zalewacie je wodą, ale tutaj należy uważać, gdyż można łatwo popełnić ogromny błąd. Chodzi o to, aby nigdy nie zalewać mielonego lnu wrzątkiem i nie gotować go, gdyż obróbka termiczna pozbawia go części składników odżywczych. Najlepiej więc postawić na ciepłą wodę i zamiast długiego gotowania w garnku wybrać odstawienie na kilka minut pod przykryciem.

Na co jest dobre siemię lniane mielone?

Kiedy wiemy już jak przygotować siemię lniane do spożycia, zobaczmy co się stanie z naszym organizmem dzięki takiemu posiłkowi. Regularne wykorzystywanie lnu w daniach przyniesie mnóstwo korzyści dla zdrowia, urody i samopoczucia. Lista korzyści jest bardzo długa:

  • pomaga przy zaparciach i wzdęciach,
  • łagodzi problemy żołądkowe,
  • wspomaga odchudzanie,
  • wzmacnia odporność,
  • obniża poziom cholesterolu,
  • wzmacnia włosy i paznokcie,
  • poprawia wygląd skóry,
  • spowalnia procesy starzenia się organizmu,
  • wspiera pracę serca,
  • wzmacnia kości,
  • poprawia pamięć i koncentrację.