Kotlety schabowe to jeden z najchętniej przygotowywanych obiadów w domach polskich gospodyń. Chrupiące i soczyste w środku plastry karkówki czy schabu powinny być wcześniej odpowiednio zamarynowane. Najczęściej wykorzystywany jest sok z cytryny, ogórków kiszonych czy maślanka. Wszystkie składniki zawierające kwas cytrynowy czy mlekowy doskonale zmiękczają mięso. Jeżeli nie macie zbyt dużo czasu, a nadal chcecie zamarynować mięso, wypróbujcie nasz przepis na tą ekspresową.
Jak zrobić kotlety schabowe w marynacie z fanty?
Nietuzinkowy dodatek do schabowych, który zmiękczy je w zaledwie 30 minut? Wykorzystajcie popularną fantę z sokiem pomarańczowym, która nada świetny i orzeźwiający smak. Dodatkowo lekko skarmelizuje płaty mięsa. Wypróbujcie nasz przepis na doskonały obiad.
Składniki:
- kilka plastrów schabu lub karkówki,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu,
- jajko,
- 350 ml fanty pomarańczowej lub cytrynowej,
- bułka tarta,
- olej do smażenia,
- mąka.
Przygotowanie:
Plastry schabu lub karkówki możecie delikatnie naciąć lub rozbić za pomocą tłuczka. Następnie oprószcie solą i pieprzem. Przełóżcie do miski, którą zapełnijcie fantą. Odstawcie na około 20-30 minut do lodówki. Następnie obtoczcie w mące. Rozkłóćcie jajko i namoczcie z dwóch stron. Kolejno obtoczcie w bułce tartej. Smażcie na rozgrzanym oleju przez około 3-4 minuty z każdej strony. Podawajcie z dodatkiem tłuczonych ziemniaków i mizerii.
Czy lepiej rozbijać czy nacinać mięso na kotlety?
Jeżeli chcecie, aby mięso nasiąkło większością przypraw z marynaty, warto delikatnie naciąć kawałki za pomocą ostrego noża. W ten sposób takie przyprawy jak czosnek, pieprz czy otarte w rękach zioła lepiej wnikną w strukturę mięsa. Jeżeli oprószacie je jedynie solą i pieprzem ziołowym, wystarczy rozbić je na cienkie plasterki.