Gofry to jedna z ulubionych wakacyjnych (i nie tylko) przekąsek, jednak większości z nas kojarzy się ona z dość kalorycznym deserem. Nie musi to tak wyglądać. Okazje się, że ten chrupiący przysmak może być niskokaloryczny i pełnowartościowy. Wystarczy, że zwykłą białą mąkę zamieniamy na ziarna lnu, a gofry staną się skarbem dla zdrowia i urody. Sprawdźcie, jakie to proste.

Jak zrobić gofry z siemienia lnianego?

Przepis na gofry z siemienia lnianego to jedna z najprostszych receptur, jakie widzieliście. Wystarczy tylko zmiksować ziarna lnu i połączyć je z wodą z proporcji 1:1. Tak przygotowaną masę można oczywiście doprawić według uznania odrobiną soli, cukru, wanilii czy cynamonu.

Samo przygotowanie to bułka z masłem, jednak należy pamiętać o 2 ważnych zasadach. Po pierwsze, nie warto kupować mielonego lnu, tylko wybrać całe nasiona i samodzielnie rozdrobnić je tuż przed użyciem. Dzięki temu zachowają znacznie więcej wartości i w efekcie gofry będą zdrowsze.

Druga ważna sprawa dotyczy gotowego ciasta. Musimy bowiem pamiętać, aby odstawić wymieszaną masę na około 15 minut, a dzięki temu zgęstnieje i nabierze odpowiedniej konsystencji. Jeśli zastosujecie się do tych prostych reguł, możecie mieć pewność, że gofry wyjdą idealnie.

Przepis na gofry lniane

Jak zrobić gofry lniane? To banalnie proste. Najpierw mielimy ziarna lnu na drobną mąkę, a następnie mieszamy ją z wodą na jednolitą, gładką masę i odstawiamy ciasto na 15 minut.

W tym czasie rozgrzewamy gofrownicę, a potem smarujemy jej płyty odrobiną tłuszczu, aby masa nie przywierała. Na natłuszczony spód wylewamy ciasto i równomiernie rozprowadzamy je łyżką. 

Teraz wystarczy już tylko zamknąć pokrywkę i cierpliwie poczekać. Gofry smażymy przez około 15 minut, a gdy będą już rumiane z obu stron, wyjmujemy je i studzimy na kratce. Dzięki temu będą idealnie chrupiące i nie zmiękną.