Czy można usmażyć schabowe bez jajka? Można, a nawet trzeba, aby chociaż raz spróbować tej wersji. Zastąpcie ten produkt innym składnikiem, a będziecie zachwyceni smakiem i konsystencją mięsa oraz chrupkością panierki. Tak przygotowane kotlety schabowe wychodzą nawet lepsze niż klasyczne, a do tego robi się jak zwykle, je bez żadnych udziwnień. Ten patent zdecydowanie powinien znać każdy.

Jak zrobić kotlety schabowe bez jajek?

Klasyczny przepis na kotlety schabowe nie obejdzie się bez mąki, jajka i bułki, jednak jest pewien sprytny sposób, aby zmienić ten skład. Nie każdy wie, że jajko można zastąpić jogurtem naturalnym, a efekt wyjdzie równie dobry. Ważne jednak, aby moczyć mięso w tym nabiale przez dłuższy czas, a nie tylko obtoczyć i od razu wkładać do bułki tartej. To właśnie chłodzenie schabu w jogurtowej marynacie pozwoli wydobyć właściwą konsystencję i smak panierki.

Oczywiście ten podstawowy przepis można urozmaicić, dodając do jogurtu przeróżne przyprawy i zioła. Świetnie sprawdzi się tu papryka słodka i ostra, a nawet wędzona. Ciekawego smaku doda też szczypta curry lub przyprawy gyros. Dobrym pomysłem będzie też wymieszanie nabiału z posiekaną natką pietruszki, bazylią lub koperkiem. 

Przepis na kotlety schabowe bez jajek

Składniki:

  • 0,5 kg schabu bez kości
  • 300 g jogurtu naturalnego
  • sól i pieprz do smaku
  • czosnek granulowany
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Schab oczyszczamy, kroimy w plastry i rozbijamy tłuczkiem. Następnie doprawiamy z każdej strony solą, pieprzem i sproszkowanym czosnkiem. Tak przygotowane kotlety schabowe dokładnie moczymy w jogurcie i wkładamy do lodówki na około 2 godziny. Po tym czasie plastry obtaczamy w bułce i smażymy na rozgrzanym oleju jak zwykle. Gotowe kotlety schabowe w jogurcie wykładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.

Czym zastąpić jajko do schabowego? Inne sposoby

Jeśli akurat nie macie pod ręką jogurtu, jeszcze nic straconego. Jajko w panierce do kotletów schabowych możecie zastąpić też wieloma innymi produktami, takimi jak:

  • kefir,
  • maślanka,
  • woda z odrobiną mąki,
  • mleko z dodatkiem przypraw,
  • śmietana,
  • majonez,
  • musztarda.