Mirabelki to jedne z takich owoców, które budzą w nas ogromny sentyment. Wszystko dlatego, że jako dzieci, często zbieraliśmy je wprost spod drzew i zajadaliśmy się nimi podczas wakacji. Teraz co prawda nie są już tak popularne jak dawniej, ale wciąż spotkamy je w wielu ogródkach, a nawet po prostu na osiedlowych podwórkach. Przygotowany z nich kompot, to prawdziwy smak dzieciństwa, do którego zdecydowanie warto wrócić, dlatego poniżej podajemy prosty przepis na ten genialny napój.
Czy kompot z mirabelek jest zdrowy?
Zanim jednak przejdziemy do samego przepisu, najpierw pomówmy o tym, dlaczego warto jeść mirabelki. Te owoce mają w sobie wiele cenny witamin i minerałów. Najdziemy z nich między innymi potas, magnez, żelazo, wapń czy fosfor. Jeśli natomiast chodzi o witaminy, to możemy tu wyróżnić witaminę C, E, A oraz B6. Ponadto są w nich również pektyny, kwas chlorogenowy i kwercetyna, a wszystkie te składniki sprawiają, że mirabelki zmniejszają stany zapalne, spowalniają procesy starzenia się oraz jelita działają sprawniej. Oczywiście najwięcej tych korzyści daje jedzenie świeżych mirabelek, jednak i kompot dostarczy wielu witamin i dodatkowo świetnie nawodni organizm.
Pamiętajcie jednak, aby zbyt mocno go nie słodzić, bo właśnie wtedy będzie najcenniejszy dla organizmu. Poniżej znajdziecie złote proporcje wody, owoców i cukru, dzięki którym zrobicie kompot z mirabelek jak u babci.
Jak zrobić kompot z mirabelek? O tym trzeba pamiętać
Pierwszym pytaniem, które zadaje sobie wiele osób szykujących taki napój, jest to, czy trzeba drylować mirabelki do kompotu. Odpowiedź brzmi nie, więc nie musicie bawić się w rozkrajanie każdej malutkiej śliweczki i wybieranie z nich pestek. Jedyne, co musicie zrobić z mirabelkami przed włożeniem ich do garnka, to dokładne przebranie i usunięcie ewentualnych zepsutych sztuk, a potem dokładne wypłukanie owoców.
Kiedy macie przygotowane mirabelki, wystarczy już tylko woda i cukier. Ważne są tu jednak właściwe proporcje, aby z jednej strony zbyt mocno nie przesłodzić napoju, a z drugiej, sprawić, by wytrzymał on w słoikach przez całą zimę. Zapamiętajcie więc stosunek 2:1:0,5, czyli na każde 2 kg owoców dodajemy 1 l wody i 0,5 kg cukru. Taka ilość wszystkich składników pozwoli przygotować napój, który będzie nie tylko smaczny, ale i długo postoi w słoikach.
Przepis na kompot z mirabelek do słoików
Składniki:
- 2 kg świeżych mirabelek,
- 1 l wody,
- 0,5 kg cukru.
Przygotowanie:
- Mirabelki przebieramy, myjemy i przesypujemy do czystych, wyparzonych słoików.
- W dużym garnku o grubym dnie zagotowujemy wodę z cukrem i dokładnie mieszamy całość, a następnie wypełniamy tym słoiki z mirabelkami i dokładnie zakręcamy wieczka.
- Tak przygotowane słoiki pasteryzujemy przez około 30 minut w temperaturze 85 stopni, a następnie odstawiamy do całkowitego wystudzenia i dopiero wtedy przenosimy do spiżarni lub piwnicy.
Co można zrobić z mirabelkami? Inne pomysły
Gdy zrobicie już kompot z mirabelek do słoików na zimę, ale pod drzewem wciąż będzie mieli całe mnóstwo tych sezonowych owoców, to koniecznie wykorzystajcie je również do innych smakowitych przepisów. Nie każdy wie, co można zrobić z mirabelki, a tymczasem pomysłów jest całe mnóstwo:
- dżem z mirabelek,
- gładki mus z mirabelek,
- ciasto odwracane z mirabelkami,
- mirabelki w miodzie,
- mirabelki zapiekane pod kruszonką,
- chutney z mirabelek,
- kruchy placek z mirabelkami i kruszonką,
- szarlotka z mirabelkami.

















