Kompot ze śliwek to jeden ze smaków, który wielu z nas kojarzy się z dzieciństwem. Takie napoje często bowiem robiły nasze mamy i babcie i choć w młodzieńczych latach niektórzy mieli ich dość i woleli sklepowe soki, to teraz po latach za nimi tęsknimy. Warto więc przygotować swój własny kompot śliwkowy do słoików, aby móc cieszyć się nim nie tylko w sezonie, ale przez cały rok. Cały sekret tego prostego przepisu tkwi jednak w przyprawach, dlatego nie zapomnijcie sypnąć do garnka z owocami 2 aromatycznych dodatków, a dopiero wtedy uzyskacie smak i zapach idealny.
Dlaczego warto pić kompot ze śliwek?
Zanim jednak przejdziemy do tego, jak zrobić kompot ze śliwek, najpierw zacznijmy od tego, czemu właściwie warto go pić. Taki domowy przysmak przebija wszelkie sklepowe soki i napoje i to nie tylko pod względem walorów smakowych, ale przede wszystkim przez swoje cenne właściwości. Otóż śliwki to prawdziwa skarbnica witamin C, A, E, B6 i K, a do tego minerałów, takich jak magnez, potas, wapń, fosfor czy żelazo. Taki bogaty skład w połączeniu ze sporą ilością błonnika pokarmowego sprawia, że kompot ze śliwek świetnie wpływa na cały organizm. Przede wszystkim poleca się go jako naturalny środek przeciw zaparciom, ale na tym nie kończą się jego właściwości. Domowy kompot śliwkowy zadba też bowiem o prawidłową pracę serca i pomoże uregulować ciśnienie tętnicze.
Zbierając wszystkie te korzyści i dodając do nich pyszny smak i przyjemny zapach takiego napoju, nie pozostaje nic innego, jak tylko przynieść cały wór śliwek do kuchni i zacząć przygotowywanie kompotu. Zobaczcie, jak to zrobić, aby wyszedł doskonały i postał w słoikach calutką zimę.
Jak zrobić kompot ze śliwek na zimę w słoiki?
Gdy myślimy o robieniu kompotu do słoików, to od razu kojarzy nam się gotowanie owoców w dużym garze wody przez długi czas, ale można to zrobić znacznie szybciej i sprytniej. Wystarczy tylko wsypać śliwki bez pestek bezpośrednio do słoików, zasypać cukrem i zalać gorącą wodą, a potem mocno zakręcić wieczka. Na tym etapie zaznaczmy jednak, że zarówno słoje, jak i nakrętki muszą być dokładnie wyczyszczone, wyparzone i wysuszone, bo inaczej cała praca pójdzie na marne, a kompot śliwkowy po prostu się zmarnuje.
Gdy mamy zamknięte śliwki w słoikach, potem zostaje już tylko pasteryzowanie przez około 10-15 minut. Najłatwiej zrobić to wstawiając słoiki do garnka, wyłożonego czystą ściereczką i zalewając je wodą do wysokości poniżej nakrętek. Całość zagotowujemy, a czas pasteryzacji liczymy dopiero od momentu wrzenia wody w garnku.
Aby jednak kompot ze śliwek w słoikach miał maksimum smaku i zapachu, liczą się odpowiedni stosunek cukru do owoców, a także aromatyczne przyprawy. W tej roli wystarczą 2 popularne dodatki, które nadają napojowi mocniejszego wyrazu i sprawiają, że jego aromat zachwyca od razu po otwarciu słoiczka. Zobaczcie więc dokładny przepis na kompot śliwkowy poniżej i trzymajcie się wszystkich proporcji.
Prosty przepis na kompot śliwkowy
Składniki:
- 2 kg dojrzałych śliwek,
- woda,
- po 2 łyżki cukru na każdy słoik,
- 2-3 kawałki kory cynamonu,
- 1 łyżeczka suszonych goździków.
Przygotowanie:
- Śliwki dokładnie umyjcie, a następnie pokrójcie na połówki i pozbawcie ich pestek. Tak przygotowane owoce przerzućcie do czystych i wyparzonych słoików, a następnie zasypcie cukrem (po 2 łyżki na każdy duży słoik). Do każdego słoiczka dodajcie też po 2 goździki i kawałek kory cynamonu, a na koniec całość zalejcie gorącą, przegotowaną wodą i mocno zakręćcie wieczka.
- Tak przygotowane śliwki w słoikach pasteryzujcie w garnku, wyłożonym ściereczką przez 10-15 minut od momentu wrzenia wody, a potem odstawcie do całkowitego wystudzenia i dopiero wtedy przenieście do spiżarni lub piwnicy.

















