Kiedy myślimy o obiedzie dla całej rodziny, najłatwiej upiec udka z kurczaka. Do tego ziemniaki z masłem, surówka z pora i bez większego wysiłku wszyscy są najedzeni i zadowoleni. Najczęściej pieczemy udka z cebulą i czosnkiem. Kilka przypraw, olej i obiad robi się praktycznie sam. Popularne są też udka z jabłkami, które nadają potrawie słodko kwaśny smak. My jednak sięgnęliśmy po zupełnie inny owoc, który zazwyczaj jemy na surowo. W tym wydaniu łączy się z kurczakiem wyśmienicie. Dodatkowo marynujemy udka tak, ze po upieczeniu mają cudownie chrupiącą skórkę, a w środku są delikatne i miękkie, praktycznie same odchodzą od kości.
Pieczone udka z kurczaka z kaki
Do naszego przepisu wykorzystaliśmy owoc, na który sezon przypada właśnie zimą. Najczęściej owoc kaki, bo o nim mowa, jemy na surowo, nie wiedząc jak inaczej go wykorzystać. Zapieczony z kurczakiem smakuje obłędnie, a mięso jest jeszcze bardziej soczyste i aromatyczne. Zanim jednak włożycie całość do piekarnika, dzień wcześniej zamarynujcie mięso, a gwarantujemy, że wszyscy będą zachwyceni efektem końcowym.
Do przygotowania udek z kurczaka z kaki potrzebujecie:
- 1 kg udek z kurczaka
- 400 ml maślanki
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- papryka mielona – po 1 łyżce papryki ostrej i słodkiej
- 1 główka czosnku
- 2 średnie cebule
- 2 owoce kaki
- sól, pieprz
- olej
Udka z kurczaka zamarynujcie dzień wcześniej w maślance. Połączcie w miseczce 3 łyżki oleju, czosnek granulowany, obie papryki, sól i pieprz. Oczyszczone i wysuszone udka kurczaka natrzyjcie tą mieszanką i zalejcie maślanką. Przykryjcie naczynie z udkami folią i pozostawcie je na całą noc w lodówce. Na drugi dzień odsączcie udka z nadmiaru maślanki i ułóżcie w naczyniu żaroodpornym. Dodajcie ząbki czosnku, ćwiartki cebuli i kaki, obrane i pokrojone w ćwiartki. Pieczcie całość w piekarniku, 1 godzinę w temperaturze 180 stopni C. Po wyjęciu podajcie od razu razem z ziemniakami i ulubioną surówką. Można też podać je z kromką świeżego chleba.