Kaki po raz pierwszy odkryto w Chinach i rozprzestrzeniło się na pozostałe części Azji. Głównie Japonię, Chiny i Koreę skończywszy na Izraelu. Owoce persymony rosną na rozłożystych zimozielonych drzewach i nie mają pestek. Przestrzega się przed zjedzeniem dużej ilości niedojrzałych owoców, które mogą powodować zatrucia. Najsmaczniejsze kaki będą, gdy po zerwaniu zostawimy je, aby zmiękły. W smaku owoce przypominają połączenie mango, śliwki, pomidora i melona.

Owoc kaki (persymona) – właściwości

Kaki jest owocem bogatym w witaminę C, błonnik pokarmowy i karotenoidy. Ponadto są źródłem niezastąpionej witaminy B6, A, E, i K. Wspomniane witaminy i minerały opóźniają starzenie się skóry, zwiększają krzepliwość krwi i wzmacniają odporność. Owoce kaki posiadają też niewielkie ilości kwasu foliowego, który wspiera funkcjonowanie układu nerwowego oraz pomaga walczyć ze stresem. Wśród minerałów, które mają zbawienny wpływ na organizm człowieka zawarty jest potasu, który niweluje uczucie zmęczenia. W tradycyjnej medycynie chińskiej napar z owoców kaki stosowany był jako środek obniżający ciśnienie krwi oraz wspierający leczenie nowotworów.

Owoc kaki ( persymona) – zastosowanie

Gdy nadchodzi sezon na kaki, owoce kuszą ceną i wyglądem. Wtedy śmiało można eksperymentować w kuchni przygotowując różne dania z tym wyjątkowym owocem. Do naleśników przygotujecie egzotyczną w smaku konfiturę, upieczecie muffinki z owocem kaki albo ciasto z purée persymony. Owoc kaki można kandyzować, piec, a nawet suszyć. Wybierając persymonę, zwracajmy uwagę na tę z liśćmi. Jeśli nie zamierzamy zjeść ich natychmiast, kupujmy twarde owoce. Dojrzałe kaki przechowujmy w chłodnym miejscu, aby opóźnić ich pleśnienie.