Owoce kaki są już dostępnie niemal w każdym większym sklepie, ale wciąż wiele osób ich nie zna. Niektórzy nawet nie podchodzą do tej półki, omijając ten przypominający wyglądem pomarańczowego pomidora produkt. Warto jednak regularnie wrzucać go do koszyka, bo jest nie tylko wartościowy, ale i przepyszny. Wystarczy dodać do niego 3 tanie produkty, które macie w kuchni, a powstanie obłędny deser bez pieczenia i gotowania. 

Owoce kaki - właściwości

Zanim jednak przejdziemy do przepisu, zacznijmy od tego dlaczego warto jeść kaki? Niektórzy wciąż omijają ten owoc w sklepach, a to wielka strata, bo kryje on w sobie dużo dobrego. Zobaczcie, co daje jedzenie kaki, a zaczniecie częściej wrzucać ten produkt do koszyka:

  • ma działanie przeciwzapalne,
  • pozytywnie wpływa na wzrok,
  • obniża poziom złego cholesterolu,
  • łagodzi problemy trawienne i zaparcia.

Co można zrobić z kaki?

Jeśli chcecie skorzystać z powyższych właściwości kaki, zajadajcie je właśnie teraz, bo sezon na ten owoc trwa do końca grudnia. Jak jeść kaki? Pysznie smakuje samo w sobie, zajadane na surowo, jednak można z niego też wyczarować genialny deser bez pieczenia i gotowania. Wystarczy tylko zmiksować kaki z 3 dodatkami, czyli mlekiem, kakao i miodem, a powstanie puszysty mus czekoladowy bez dodatku cukru i tłuszczu. Koniecznie spróbujcie, a zakochacie się w tym przepisie z Instagramowego profilu @yildizlarsofrasi.

Przepis na mus czekoladowy z kaki

Składniki:

  • 2 dojrzałe owoce kaki,
  • 2 szklanki zimnego mleka,
  • 1 łyżka kakao,
  • 1-2 łyżki miodu.

Przygotowanie:

Owoce kaki pozbawiamy skórki i wrzucamy miąższ do miski. Do tego wlewamy mleko i dodajemy kakao oraz miód. Wszystko blendujemy na gładką masę, przelewamy do miseczek lub pucharków i wkładamy do lodówki. Po co najmniej około 2-3 godzinach mus czekoladowy będzie gotowy. 

Źródło: Instagram.com/yildizlarsofrasi/