Pieczone udka z jabłkami

Obiad na zwykły dzien

dania mięsne

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Ocena:

(średnia 4.52 z 205 głosów)

Składniki:

  • 8 mniejszych części udek z kurczaka
  • 1 kg jabłek
  • kilogram ziemniaków
  • 2 duże ogórki zielone
  • śmietana
  • koperek suszony
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • majeranek
  • opcjonalnie: vegeta

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Udka myjemy (możemy zdjąć skórkę) i układamy w naczyniu żaroodpornym. Posypujemy przyprawami. Jabłka kroimy w plastry i układamy na udkach. Przykrywamy naczynie i pieczemy ok. 35-40 minut w temperaturze 150 stopni z termoobiegiem. Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie. Ogórki obieramy, myjemy i kroimy w plasterki, posypujemy solą i mieszamy ze śmietaną. Na talerzu układamy jabłka, ziemniaki, udka i mizerię. Ziemniaki posypujemy suszonym koperkiem (lub świeżym)

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy