Czym jest kaki? Być może ta tajemniczo brzmiąca nazwa obiła wam się już o uszy, ale zwykle omijaliście ten produkt w sklepach. Choć od kilku lat stale pojawia się w sklepach, to wciąż nie każdy odważył się go spróbować, a zdecydowanie warto, bo zarówno smak, jak i konsystencja kaki to prawdziwe niebo w gębie. Zanim jednak przyniesiecie je do domu, zobaczcie, jak jeść ten przysmak, aby wykorzystać jego pełen potencjał.

Co to jest kaki?

Z daleka wygląda trochę jak pomarańczowy pomidor i ma też podobną do niego konsystencję, jednak kaki, czy inaczej sharon lub persymona, to słodki i bardzo aromatyczny owoc o wielu cennych właściwościach. Znajdziemy w nim witaminy C i A, a do tego bogactwo takich minerałów jak potas, żelazo, wapń czy fosfor. Zawiera też sporo beta-karotenu, polifenoli i błonnika pokarmowego, jednak aby skorzystać ze wszystkich powyższych składników i uzyskać pełnię smaku, trzeba wiedzieć, jak się odpowiednio zabrać za ten produkt. Zobaczcie jeść kaki i jak wybrać odpowiednią sztukę w sklepie.

Jak sprawdzić czy kaki jest dojrzałe?

Jeśli jeszcze nigdy nie próbowaliście tego owocu i nie wiecie, jak wybrać dobre kaki, zapamiętajcie tych kilka złotych zasad. Kupując je według poniższych wytycznych nigdy się nie rozczarujecie:

  • cienka, gładka i lśniąca skórka,
  • intensywnie pomarańczowy kolor,
  • brak brązowych plam,
  • mięsiste i lekko miękkie w dotyku.

Czy kaki można jeść ze skórką?

Choć nie każdy o tym wie, kaki nie trzeba obierać ze skórki, ale wcześniej trzeba ją bardzo dokładnie umyć. Co więcej, w takiej formie będzie miało nawet więcej cennych składników odżywczych, więc wyjdzie nam to na korzyść. Jeśli jednak przeszkadza wam taka konsystencja i wolicie zajadać owoce bez skórki, możecie oczywiście spożywać kaki i w ten sposób. Jak się obiera owoc kaki? To banalnie proste i szybkie zadanie. Wystarczy tylko najpierw dokładnie umyć cały owoc i oderwać szypułkę, a potem delikatnie podważyć skórkę końcówką noża i ściągnąć ją jak przy obieraniu sparzonych wrzątkiem pomidorów.