Letni obiad nie może się obejść bez młodych ziemniaczków posypanych natką koperku i mizerią z koperkowym sosem. Zapach świeżej natki koperku wywołuje dobry nastrój i często przywołuje najlepsze wspomnienia z dzieciństwa i obiadu u babci na wsi. Dlatego też niemal w każdym domu można znaleźć pęczek koperku w szklance z woda, który tylko czeka na dalsze przetworzenie.
O ile jednak natkę koperku wykorzystujecie na wiele sposobów, to jego łodyżki najczęściej lądują w śmieciach. Po przeczytaniu tego artykułu już nigdy więcej nie popełnicie tego błędu. Można z nich bowiem przygotować przysmak w słoiku. Nie dość, że bardzo smaczny to dodatkowo pełen witamin i substancji odżywczych.
Łodygi kopru włoskiego - właściwości
Łodygi kopru włoskiego posiadają słodkawy, lekko pikantny smak, dzięki czemu idealnie nadają się do przygotowania kiszonki. Maja też mnóstwo cennych witamin i minerałów, dzięki czemu pozytywnie wpływają na działanie całego organizmu.
- dzięki dużej zawartości witaminy C i prowitaminy A wpływa na odporność
- zawierają mnóstwo cennych składników, m.in. wapń, magnez, żelazo, sód, potas, fosfor, cynk
- obniża ciśnienia krwi
- ma dobroczynny wpływ na układ trawienny i pracę żołądka
- przyspiesza metabolizm
- skutecznie pomaga w walce ze wzdęciami i problemami żołądkowymi
- wspiera leczenie kaszlu i pomaga pozbyć się zalegającej w górnych drogach oddechowych wydzieliny
Kiszone łodyżki koperku włoskiego
Kiedy już wiecie, by nie wyrzucać łodyg kopru włoskiego, bo są równie cenne jak natka, zobaczcie jak zrobić z nich kiszonkę. Przygotowanie nie zajmie wam więcej niż 10 minut, a smakiem i właściwościami będziecie się cieszyć cały rok. Wystarczy zamknąć łodygi w słoiku z odpowiednimi przyprawami.
- łodygi kopru
- sól
- woda
- czosnek 1 ząbek na 1 słoik
Do każdego słoika na dno wrzućcie ząbek czosnku, a łodygi kopru ułóżcie pionowo, ciasno w słoiku. Zalejcie je klasyczną letnią solanką (1 pełna łyżka soli kamiennej niejodowanej na 1 l wody). Słoiki ustawcie na tydzień na podstawce. Uzupełniajcie solankę tak, aby łodygi były całkowicie przykryte. Po tygodniu łodygi się ukiszą i można zamknąć słoiki i zanieść do piwnicy. Można też jeść łodygi od razu po ukiszeniu i zapewne część zjecie od razu, są tak dobre i chrupiące.
Do czego wykorzystać kiszone łodygi koperku?
Kiszone łodyżki koperku można wykorzystać jako przekąskę, dodatek do kanapek lub sałatek. Można je też dodawać do chłodników, koktajli warzywnych albo zupy. Zupa ogórkowa z kawałeczkami tak ukiszonych łodyg koperku nabierze wyjątkowego smaku i aromatu
Co jeszcze można zrobić z łodyg kopru włoskiego?
Łodygi nie tylko można kisić, ale też można je ususzyć i wykorzystać do innych kiszonek, lub do przygotowania naparu. Wystarczy suche łodygi zalać wrzątkiem i odczekać kilak minut. Regularnie pity napar z łodyg kopru pomaga usunąć nieprzyjemny zapach z ust. Działa też uspokajająco i przeciwmigrenowo.
Kiszone łodygi natki pietruszki
Bardzo podobnie można wykorzystać łodygi natki pietruszki. Przepis jest niemal idealny, jedynie do słoika dorzućcie kilka sztuk kopru, jak to się zwykle dodaje do kiszonek. Całość kiszenia przebiega identycznie. Dzięki temu będziecie mieć ukiszone łodyżki zarówno koperku, jak i natki pietruszki i nic się nie zmarnuje.
















