Świeże zioła to najlepszy dodatek do wszystkich potraw na zimno i ciepło. Co prawda można je mieć w doniczkach na parapecie przez cały rok lub po prostu kupować pęczkami na bieżąco w marketach, ale niektórzy po prostu wolą raz zrobić większe zapasy do zamrażarki i korzystać z nich przez cały rok. Zamiast jednak po prostu siekać i mrozić te drobne gałązki w woreczkach strunowych czy pojemnikach, można to zrobić sprytniej. Zobaczcie ciekawy patent na maksymalnie aromatyczne zioła, które zawsze będziecie mieli pod ręką i z łatwością dodacie do każdego dania. 

Jak mrozić zioła? Zalejcie je popularnym składnikiem

Zwykle zioła do mrożenia po prostu myjemy, a potem drobno siekamy i przekładamy do pudełek lub woreczków strunowych. Tak wkładamy je bezpośrednio do zamrażarki, a potem wyjmujemy w dowolnej chwili i sypiemy do dań. Można to jednak zrobić jeszcze lepszym sposobem, a wystarczy do tego odrobina dobrej jakości oliwy z oliwek. Na koniec posiekane zioła wymieszane oliwą, przelewamy do pojemniczka na lód i gotowe. Tak przechowywane aromatyczne listki długo nie stracą swoich walorów smakowych i zapachowych, podobnie jak oliwa. Nie każdy bowiem zastanawiał się, czy oliwę z oliwek można mrozić, a okazuje się, że to świetny sposób na przedłużenie jej trwałości. Po zamrożeniu nie traci ona bowiem swoich cennych składników odżywczych i świetnie sprawdza się nawet po kilku miesiącach.

Mrożenie ziół w kostkach - o tym warto pamiętać

Jeśli chcecie zamrozić zioła tą metodą, musicie pamiętać o kilku ważnych kwestiach. Oczywiście koperek, natka pietruszki, bazylia, czy wszelkie inne listki muszą być najpierw dokładnie umyte. Następnie można je posiekać drobniej lub po prostu lekko porwać na większe kawałki i zalać tłuszczem oraz wymieszać. Warto tu wspomnieć, że zamiast oliwy z oliwek możemy tu też użyć rozpuszczonego masła, a efekt będzie równie dobry. 

Najważniejsze jest jednak to, aby wypełniać wgłębienia w foremce na lód tylko do 2/3 wysokości. Tak przygotowane pojemniczki warto też przykryć folią aluminiową na wierzchu, aby nie chłonęły zapachów innych produktów w zamrażalniku. Po kilku godzinach ziołowe kostki są już gotowe do używania, ale można je przechowywać nawet przez kilka miesięcy. 

Zioła mrożone w oliwie - do czego je wykorzystać?

W ten sposób po zamrożeniu powstają poręczne kostki, które od razu możemy wrzucić na patelnię czy do garnka. Zioła mrożone w oliwie kumulują w sobie mnóstwo smaku i aromatu, więc świetnie sprawdzą się do wszelkiego rodzaju sosów, mięs czy warzyw z piekarnika. Co ciekawe, takie ziołowe kostki genialnie sprawdzą się też jako zamiennik sosu sałatkowego, gdyż po wyjęciu z zamrażarki błyskawicznie się topią i tworzą aromatyczną oliwę ziołową, idealną jako dressing.

Jeśli natomiast zamiast oliwy wybierzecie roztopione masło i zamrozicie je z ziołami, to takie maślane zmrożone kostki będą idealnym dodatkiem na świeżo usmażonego, jeszcze gorącego steku lub chrupiące grzanki prosto z pieca. Jak widzicie, zastosowań jest całe mnóstwo, więc ziołowe kostki przydadzą się w każdej zamrażarce.