Przepis na ogórki kiszone to nasz narodowy skarb, ale i one z czasem się już nudzą. Zamiast więc co roku zapełniać spiżarnie tylko tymi przetworami, w tym sezonie postawcie również na nieco inną kiszonkę. Gdy zapakujecie w słoiki pewne równie popularne i tanie warzywo i zalejecie prostą solanką, otrzymacie coś jeszcze smaczniejszego od ogórków. Zobaczcie, o czym mowa i koniecznie przetestujcie taki przysmak w nowej wersji. Genialnie sprawdzi się do obiadu, na kanapki i jako solo przekąska do pochrupania. 

Tym można zastąpić ogórki kiszone

Jeśli lubicie ogórki kiszone za ich chrupkość, bogaty aromat i wyrazisty słono-kwaśny smak, to z pewnością przypadnie wam też do gustu kiszona cukinia. Takie przetwory są znacznie mniej popularne, a to wielka szkoda, bo wychodzą równie, a nawet jeszcze bardziej chrupiące od ogórków. Co prawda kiszone cukinie są nieco delikatniejsze w smaku niż ogórki, ale dla niektórych może to być właśnie atut. 

Walory smakowe nie są jednak wszystkimi atutami tych przetworów, bo kiszona cukinia jest też przy okazji prawdziwą skarbnicą wartościowych składników odżywczych. Znajdziemy w niej między innymi witaminy C, K i A, a także minerały, takie jak fosfor, potas, wapń i sód. Nie czekajcie więc ani chwili, tylko skorzystajcie w momentu, kiedy cukinia jest tania. Zobaczcie, jak zrobić kiszoną cukinię w słoikach i spróbujcie jej w tym roku, a zakochacie się w tym smaku i konsystencji.

Jak zrobić kiszoną cukinię?

Sam przepis na kiszoną cukinię jest banalnie prosty, bo robi się go właściwie tak samo, jak ogórki kiszone. Potrzebna więc będzie prosta solanka oraz klasyczny zestaw przypraw, czyli ząbki czosnku, baldachy kopru i korzeń chrzanu. Te dodatki są obowiązkowe, ale możecie też dodatkowo wrzucić do słoików liście laurowe, ziele angielskie czy ziarenka gorczycy.

Jedyna różnica jest taka, że cukinię warto obrać przed pokrojeniem na słupki czy plastry. Nie jest to konieczne, jeśli macie akurat młodziutkie i niewielkie cukinie, ale w przypadku tych dużych, o grubej skórce, zdecydowanie warto to zrobić. Dalej już postępujemy jak zawsze przy kiszonkach, czyli wszystko pakujemy ciasno do słoików, zalewamy i mocno zakręcamy. Zobaczcie dokładne proporcje każdego z prostych składników.

Kiszona cukinia - przepis

Składniki:

  • 2 duże cukinie (około 1 kg jedna),
  • 2 l wody,
  • 2 łyżki soli,
  • 8 ząbków czosnku,
  • korzeń chrzanu,
  • baldachy kopru.

Przygotowanie:

  1. Na początek robimy prostą solankę, czyli mieszamy wodę z solą, zagotowujemy całość i odstawiamy do wystudzenia. W międzyczasie dokładnie myjemy i osuszamy cukinie. Potem odcinamy ich końcówki i kroimy każde warzywo na słupki.
  2. Wyparzone słoiki wypełniamy obranymi ząbkami czosnku, kawałkami chrzanu i baldachami kopru. Następnie ciasno upychamy w nich słupki cukinii. Na koniec wszystko zalewamy przestudzoną solanką i mocno zakręcamy wieczka słoików. Kiszona cukinia w słoikach będzie gotowa do jedzenia już po około 2 tygodniach, ale oczywiście można ją przechowywać w spiżarni przez cały rok.

Co zrobić z kiszonej cukinii?

Tak przygotowana kiszonka świetnie sprawi się do chrupania soli lub jako zamiennik surówki do obiadu. Można ją też podawać jako dodatek do kanapek, sałatek czy nawet chłodnika. Jeśli z kolei waszym ulubieńcem jest zupa ogórkowa, ale akurat nie macie pod ręką słoików z ogórkami, to możecie spokojnie wykorzystać jako ich zamiennik właśnie taką ukiszoną cukinię. Smak gotowej zupy będzie nieco delikatniejszy, ale równie genialny.