Wielu z nas od dziecka nie lubi brukselki, bo kojarzy nam się z rozgotowanym i niezbyt ładnie pachnącym elementem zupy jarzynowej. Czas skończyć z tymi wspomnieniami i przygotować to warzywo w taki sposób, w jakim smakuje najlepiej. Zobaczcie, co zrobić z brukselki, aby posmakowała każdemu i przyniosła mnóstwo korzyści organizmowi.
Jak można przyrządzić brukselkę?
Zazwyczaj znamy ją z zupy jarzynowej lub zasmażaną na patelni, ale czy zastanawialiście się kiedyś, czy można kisić brukselkę? Zwykle spośród kiszonek wybieramy ogórki i kapustę, ale okazuje się, że kiszona brukselka jest równie pyszna i wartościowa dla organizmu. Zwykle robi się ją tylko z czosnkiem, przyprawami i solanką, jednak gdy połączymy ją z burakami, otrzymamy jeszcze lepszy smak i naturalną bombę witaminową, idealną na jesienno-zimowe wzmocnienie. Zobaczcie, jak zrobić ten przysmak i delektujcie się nim cały rok.
Przepis na kiszoną brukselkę z burakami
Składniki:
- 1 kg brukselki,
- 1 burak,
- 3 ząbki czosnku,
- kawałek imbiru
- kawałek chrzanu
- 2 l wody,
- 2 czubate łyżki soli,
- opcjonalnie: 1 łyżeczka kozieradki i 1 łyżeczka płatków chili.
Przygotowanie:
Brukselki dokładnie myjemy i obieramy z wierzchnich, nieprzylegających listków. Możemy pokroić je na połówki lub zostawić w całości - według uznania. Buraczki obieramy i kroimy w słupki, a czosnek, imbir i chrzan - w cienkie plasterki.
Brukselki wkładamy do czystych, wyparzonych słoików i do każdego z nich dorzucamy też kozieradkę, ostrą paprykę oraz plasterki czosnku, imbiru i chrzanu. Na koniec wkładamy kawałki buraków. Wodę zagotowujemy z solą i dokładnie mieszamy, aż się całkiem rozpuści. zalewamy słoje gorącą solanką, tak aby przykryła wszystkie składniki.
Następnie lekko zakręcamy pokrywki i odstawiamy słoiki na kuchennym blacie. Teraz przez 7-10 dni codziennie odkręcamy słoik, aby pozbyć się powietrza powstającego podczas fermentacji, a po tym czasie kiszone brukselka powinna być już mocno zakręcona i odstawiona w chłodne, ciemne miejsce.
Co można zrobić z brukselki? Inne pomysły
Jeśli kiszona brukselka was nie przekonuje, wypróbujcie też inne smakowite pomysły na to warzywo:
- zasmażana brukselka z bułką tartą,
- zapiekanka z brukselki i mięsa mielonego,
- brukselka w sosie serowym,
- pieczona karmelizowana brukselka.
Źródło: tajemnicesmaku.pl