Pochodzą z Bliskiego Wschodu i należą do najstarszych kwitnących drzew, a dowody ich istnienia pochodzą aż sprzed 7.000 lat przed naszą erą. W tym czasie pistacje, bo o nich mowa, uważano za „królewski przysmak” i przeznaczone były wyłącznie dla wybranych. Legenda głosi, że zielone orzeszki były ulubioną przekąską królowej Saby.

Pistacje to przekąska pełna zalet ceniona na całym świecie za swoje wartości odżywcze, bogactwo ponad 30 witamin, minerałów i fitoskładników oraz wyjątkowy smak. Nie bez powodu pistacja nazywana jest „smukłym orzechem” – naukowcy i eksperci żywienia potwierdzają jej dobroczynny wpływ na utrzymanie smukłej sylwetki. Warto sięgać po nie szczególnie teraz, kiedy po zimie chcemy odzyskać wymarzoną figurę.

Pistacje - bogaty skład

Pistacje zawierają w swoim składzie takie witaminy jak: C, E oraz witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B5, B6, B9). Oprócz witamin pistacje zawierają dużą ilość potasu, luteinę, żelazo, wapń, magnez, mangan, fosfor, kwas foliowy i cynk. Pistacje wyróżnia też bardzo wysoka zawartość γ-tokoferol oraz fitosteroli.

W 100 gramach pistacji znajduje się ponad 550 kalorii. To wynik obecności 67% tłuszczów. Do tego dochodzi 20% węglowodanów i 13% białek. Jednak wystarczy zjeść dziennie około 30 pistacji, by stanowiły wartościową przekąskę, która ma mniej niż 100 kalorii. Nie tylko zaspokoją głód, ale też dostarczą więcej składników odżywczych niż chipsy czy batoniki.

Jakie korzyści przynosi zjedzenie 1 garści pistacji dziennie?

  • spożywanie pistacji korzystnie działa na osoby z wysokim poziomem cholesterolu,
  • niski indeks glikemiczny w pistacjach sprawia, że są dobrym produktem dla osób chorych na cukrzycę,
  • zawarta w pistacjach luteina korzystnie wpływa na nasz wzrok,
  • dzięki wysokiej zawartości błonnika pistacje stanowią zdrową przekąskę, korzystną dla układu pokarmowego – przeciwdziałając m.in. zaparciom,
  • wzmacniają układ odpornościowy i pomagają w zapobieganiu przeziębieniom,
  • dzięki zawartości witaminy B6 i magnezu ułatwiają zasypianie,
  • zawarty w pistacjach potas reguluje równowagę kwasowo-zasadową w organizmie,
  • duża zawartość białka i wapnia ma pozytywny wpływ na działanie mięśni i wzmocnienie kości,
  • dzięki obecności w pistacjach witaminy E wymiatają z organizmu wolne rodniki,
  • jedzenie pistacji przed ćwiczeniami ułatwia spalanie tłuszczu,
  • to naturalny sposób uzupełnienia elektrolitów utraconych podczas ćwiczeń. Wystarczy zjeść garść pistacji i wypić szklankę wody.

Kto nie powinien jeść pistacji?

Mimo tak wielu korzystnych właściwości, nie każdy może sięgać po orzeszki pistacjowe. Poniższe grupy osób powinny unikać ich spożywania:

  • pistacje zawierają dużo soli, dlatego powinny na nie uważać osoby z nadciśnieniem,
  • nie powinny po nie sięgać również osoby cierpiące na zatrzymanie płynów,
  • osoby z wykrytą alergią na orzechy,
  • osoby z chorobami nerek oraz z dną moczanową. Mogą one prowadzić do odkładania się szczawianów w postaci kamieni nerkowych.

 

orzechy pistacjiAdobeStock

Zastosowanie pistacji w kuchni

Oprócz podjadania pistacji jako przekąska, orzechy często używane są jako dodatek dań. To idealny składnik do ciast i lodów, ale nie trzeba ograniczać się jedynie do słodkich przepisów. Można je wykorzystać do przygotowania:

Potraw z pistacjami można przyrządzić znacznie więcej. Poszukajcie przepisów na naszej stronie.

Ciekawostki o pistacjach

  • Podczas zimowych miesięcy, mieszkańcy Indii spożywają pistacje wierząc, że należą one do “gorących potraw”, które mogą ogrzać ciało i duszę.
  • W Chinach, pistacje wręczane są jako prezent z okazji chińskiego Nowego Roku i są symbolem zdrowia, szczęścia i powodzenia.