Kurczak faszerowany z pistacjami

Ocena:

4.54 (178)

  • 2 godz. 10 min.
  • dla 4 osób
  • średni

Farsz mięsny z dodatkiem pistacji, wsunięty pod skórę na piersiach kurczaka, bardzo wzbogaci i uszlachetni jego smak. Kurczak faszerowany podany na świąteczny obiad z pewnością wzbudzi zachwyt!

Składniki:

  • kurczak  2 kg

  • miód  80 ml

  • gotowy rosół  1 l

  • masło  20 g

  • wieprzowina  250 g

  • pistacje  175 g

  • imbir  5 g

  • kumin (kmin rzymski)  3 g

  • cynamon  3 g

  • kardamon  5 szt.

  • pieprz  5 g

  • gałka muszkatołowa  3 g

  • sól  5 g

  • kolendra  3 g

  • oliwa z oliwek  30 ml

Kurczak faszerowany z pistacjami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Na farsz: mięso przepuszczamy przez maszynkę, dodajemy pozostałe składniki i mieszamy. Kawałek folii spożywczej rozkładamy na desce, kładziemy na niej trochę farszu, składamy folię i rozpłaszczamy, aby stworzyć plaster nadzienia troszkę mniejszy niż wielkość piersi. Powtarzamy tę czynność w odniesieniu do drugiej piersi. Obie porcje farszu schładzamy w zamrażalniku przez 30 min.

  • Krok 2:

    Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190°C. Kurczaka osuszamy papierem kuchennym. Palce wpychamy pod warstwę skóry od końca szyi do końca piersi i delikatnie je przekręcamy, aby uwolnić skórę i utworzyć kieszeń na nadzienie. Wciskamy w nią przygotowane porcje farszu, tak aby przykryć nim całe piersi – ale uważajmy, aby nie podrzeć skóry.

  • Krok 3:

    Aby przyprawić mięso, łączymy wszystkie składniki i mieszanką nacieramy kurczaka delikatnie z zewnątrz i obficie wewnątrz. Kurczaka przykrywamy luźno folią, aby przyprawy nie przypaliły się w czasie pieczenia. Pieczemy 1 godz. 10 min.

  • Krok 4:

    Trzy łyżki miodu mieszamy z łyżką gorącej wody, przecieramy nim skórę, następnie zwiększamy temperaturę do 220°C i wstawiamy kurczaka jeszcze na 20 min, aby po upieczeniu skóra była chrupiąca. Kurczaka wyjmujemy z brytfanny i pozostawiamy na 45 min w ciepłym miejscu, ale nie przykrywamy skóry, aby pozostała chrupiąca.

  • Krok 5:

    Trzy łyżki miodu mieszamy z łyżką gorącej wody, przecieramy nim skórę, następnie zwiększamy temperaturę do 220°C i wstawiamy kurczaka jeszcze na 20 min, aby po upieczeniu skóra była chrupiąca. Kurczaka wyjmujemy z brytfanny i pozostawiamy na 45 min w ciepłym miejscu, ale nie przykrywamy skóry, aby pozostała chrupiąca.

  • Krok 6:

    Tuż przed podaniem dodajemy do sosu masło, aby sos stał się aksamitny, i doprowadzamy do wrzenia. Kurczaka kroimy wraz z nadzieniem i podajemy z sosem.

    Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 12/2018

Porady

Zobacz też: zupa z kurczakiem

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne