Kurczak faszerowany z pistacjami

Farsz mięsny z dodatkiem pistacji, wsunięty pod skórę na piersiach kurczaka, bardzo wzbogaci i uszlachetni jego smak. Kurczak faszerowany podany na świąteczny obiad z pewnością wzbudzi zachwyt!

Dodany przez:

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • ok. 2 kg kurczak
  • 3–4 łyżki miodu
  • 1 l rosołu z kurczaka
  • 20 g masła
  • farsz: 250 g mięsa wieprzowego
  • 125 g solonych prażonych pistacji, grubo zmiażdżonych lub pokrojonych
  • 50 g pistacji mielonych
  • 3 ząbki czosnku, posiekanego
  • 2,5 cm korzenia imbiru, startego
  • 2 łyżeczki miodu
  • łyżeczka zmielonego kuminu
  • 150 g masła
  • do nacierania: szczypta zmielonego kuminu
  • pół łyżeczki zmielonego cynamonu
  • 5 strąków kardamonu, nasiona lekko zmiażdżone
  • łyżeczka zmielonego czarnego pieprzu
  • pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • 3 goździki zmiażdżone
  • pół łyżeczki mielonej kolendry
  • łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy
  • mieszanka przypraw: 3 nasiona kardamonu, rozdrobnione, 2 ząbki czosnku, roztarte, łyżeczka cynamonu w proszku, łyżeczka miodu

Przygotowanie

  1. Na farsz: mięso przepuszczamy przez maszynkę, dodajemy pozostałe składniki i mieszamy. Kawałek folii spożywczej rozkładamy na desce, kładziemy na niej trochę farszu, składamy folię i rozpłaszczamy, aby stworzyć plaster nadzienia troszkę mniejszy niż wielkość piersi. Powtarzamy tę czynność w odniesieniu do drugiej piersi. Obie porcje farszu schładzamy w zamrażalniku przez 30 min.
  2. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190°C. Kurczaka osuszamy papierem kuchennym. Palce wpychamy pod warstwę skóry od końca szyi do końca piersi i delikatnie je przekręcamy, aby uwolnić skórę i utworzyć kieszeń na nadzienie. Wciskamy w nią przygotowane porcje farszu, tak aby przykryć nim całe piersi – ale uważajmy, aby nie podrzeć skóry.
  3. Aby przyprawić mięso, łączymy wszystkie składniki i mieszanką nacieramy kurczaka delikatnie z zewnątrz i obficie wewnątrz. Kurczaka przykrywamy luźno folią, aby przyprawy nie przypaliły się w czasie pieczenia. Pieczemy 1 godz. 10 min.
  4. Trzy łyżki miodu mieszamy z łyżką gorącej wody, przecieramy nim skórę, następnie zwiększamy temperaturę do 220°C i wstawiamy kurczaka jeszcze na 20 min, aby po upieczeniu skóra była chrupiąca. Kurczaka wyjmujemy z brytfanny i pozostawiamy na 45 min w ciepłym miejscu, ale nie przykrywamy skóry, aby pozostała chrupiąca.
  5. Do tłuszczu w brytfannie wlewamy rosół, podgrzewamy mieszając, aż do zawrzenia. Za pomocą silikonowej szpatułki odzyskujemy smaki z dna naczynia. Przelewamy wszystko przez sito, lekko przecieramy do garnka i redukujemy, aż odparuje, a sos stanie się gęsty. Następnie dodajemy pozostałą łyżeczkę miodu.
  6. Tuż przed podaniem dodajemy do sosu masło, aby sos stał się aksamitny, i doprowadzamy do wrzenia. Kurczaka kroimy wraz z nadzieniem i podajemy z sosem.
  7. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 12/2018
kurczak faszerowany
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy