Prosta Tarta z pistacjami

Ocena:

4.51 (185)

  • 1 godz. 45 min.
  • dla 8 osób
Prosta Tarta z pistacjami

Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • łyżka cukru pudru
  • 10 dag masła
  • żółtko
  • sól
  • 8 antonówek
  • 5 łyżek konfitury morelowej
  • łyżka pistacji

Prosta tarta z pistacjami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Prosta Tarta z pistacjami
  • Mąkę i cukier siekamy z zimnym masłem, dodajemy żółtko i szczyptę soli, wyrabiamy ciasto. Formujemy kulę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na 1 godz. Ciasto rozwałkowujemy, wylepiamy formę na tartę, nakłuwamy widelcem, podpiekamy 15 min w temp. 200°C.
  • Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne. Kroimy na plasterki, wykładamy okręgami na ciasto, tak by na siebie zachodziły. Pieczemy 30 min w temp. 200°C. Konfiturę rozgrzewamy, ucieramy i smarujemy wierzch tarty. Posypujemy podprażonymi pistacjami. Pistacje możemy zastąpić podprażonymi orzeszkami pinii lub płatkami migdałów.
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne