Prosta tarta z pistacjami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Prosta Tarta z pistacjami
Mąkę i cukier siekamy z zimnym masłem, dodajemy żółtko i szczyptę soli, wyrabiamy ciasto. Formujemy kulę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na 1 godz. Ciasto rozwałkowujemy, wylepiamy formę na tartę, nakłuwamy widelcem, podpiekamy 15 min w temp. 200°C.
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne. Kroimy na plasterki, wykładamy okręgami na ciasto, tak by na siebie zachodziły. Pieczemy 30 min w temp. 200°C. Konfiturę rozgrzewamy, ucieramy i smarujemy wierzch tarty. Posypujemy podprażonymi pistacjami. Pistacje możemy zastąpić podprażonymi orzeszkami pinii lub płatkami migdałów.
Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!