Tradycyjne kotlety schabowe wam się znudziły? A może nie macie pomysłu na cały kawałek schabu, który pozostał wam z mrożenia? Wystarczy kilka kroków, aby zrobić pełnowartościowy obiad w piekarniku. Wybierzcie polędwiczkę wieprzową, karkówkę lub schab - wszystkie te trzy części wieprzowiny sprawdzą się najlepiej w tym przypadku. Sprawdźcie nasz niezawodny przepis na pyszny i nietuzinkowy obiad.
Jak zrobić zapiekane kotlety ze schabu dla całej rodziny?
Wystarczy pokroić na grubsze plastry - nie musicie ich nawet rozbijać tłuczkiem. Sprawdźcie, jakie to proste. Macie wszystkie składniki w kuchennej szafce i lodówce. Wykorzystajcie ugotowane ziemniaki z poprzedniego dnia - takie będą jeszcze lepsze. Dzięki zwartej konsystencji lepiej połączą się ze śmietaną i masłem. Świeżo ugotowane mogą być nieco mniej kleiste, przez co formowanie będzie znacznie utrudnione. Wybierajcie ziemniaki mączyste typu C.
Składniki:
- kilogram schabu lub karkówki,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu,
- pomidor,
- 2-3 cebule,
- 10 pieczarek,
- ziemniaki ugotowane z poprzedniego dnia,
- śmietana 18%,
- masło,
- ser tarty.
Poporcjujcie kotlety wieprzowe w większe, 2 cm plastry. Natnijcie je za pomocą ostrego noża i delikatnie rozchylcie nacięcia. Oprószcie solą i pieprzem - możecie zamarynować również w sosie sojowym. Następnie przełóżcie je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Pokrójcie pomidory w grube plastry i połóżcie na schabie.
Na patelni zeszklijcie cebulę razem z pieczarkami i oprószcie solą z pieprzem. Przełóżcie na kotlety. Następnie Przeciśnijcie ziemniaki przez praskę i dodajcie trochę masła i śmietany. Ułóżcie za pomocą łyżki zgrabne porcje na kotletach ze schabu.
Na wierzch dodajcie starty ser Gouda lub mozzarella. Pieczcie w temperaturze 190 stopni Celsjusza przez 40 minut. Będą doskonale smakować zarówno na drugi dzień po odpieczeniu. Możecie zrobić sałatkę na bazie sezonowych warzyw lub mizerię.