Tradycyjne kotlety schabowe wam się znudziły? A może nie macie pomysłu na cały kawałek schabu, który pozostał wam z mrożenia? Wystarczy kilka kroków, aby zrobić pełnowartościowy obiad w piekarniku. Wybierzcie polędwiczkę wieprzową, karkówkę lub schab - wszystkie te trzy części wieprzowiny sprawdzą się najlepiej w tym przypadku. Sprawdźcie nasz niezawodny przepis na pyszny i nietuzinkowy obiad.
Jak zrobić zapiekane kotlety ze schabu dla całej rodziny?
To danie spodoba się każdemu, kto nie lubi długo stać nad garami, ale lubi dobrze zjeść. Aby przygotować schab w ten sposób, wystarczy pokroić mięso na grubsze plastry - nie musicie ich nawet rozbijać tłuczkiem. Sprawdźcie, jakie to proste. Macie wszystkie składniki w kuchennej szafce i lodówce. W przepisie są też ugotowane ziemniaki. Wykorzystajcie te z poprzedniego dnia, będą jeszcze lepsze. Wczorajsze ziemniaki, dzięki zwartej konsystencji lepiej połączą się ze śmietaną i masłem. Świeżo ugotowane mogą być nieco mniej kleiste, przez co formowanie będzie znacznie utrudnione. Do tego dania najlepiej wybrać ziemniaki mączyste typu C. Do przygotowania schabu z piekarnika potrzebujecie:
- kilogram schabu lub karkówki,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu,
- 2-3 pomidory,
- 2-3 cebule,
- 10 pieczarek,
- 3-4 ziemniaki ugotowane z poprzedniego dnia,
- śmietana 18%,
- masło,
- ser żółty starty
Zacznijcie od poporcjowania kotletów wieprzowych w większe, 2 cm plastry. Natnijcie je od góry za pomocą ostrego noża i delikatnie rozchylcie nacięcia. Oprószcie solą i pieprzem - możecie zamarynować również w sosie sojowym. Następnie przełóżcie je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Pokrójcie pomidory w grube plastry i połóżcie na schabie.
Na patelni zeszklijcie cebulę razem z pieczarkami i oprószcie solą z pieprzem. Przełóżcie na kotlety. Następnie przeciśnijcie ziemniaki przez praskę, dodajcie trochę masła i śmietany. Gotową papkę ułóżcie za pomocą łyżki zgrabne porcje na kotletach ze schabu.
Na wierzch dodajcie starty ser gouda lub mozzarella. Pieczcie w temperaturze 190 stopni Celsjusza przez 40 minut. Będą doskonale smakować zarówno na drugi dzień po odgrzaniu.
Z czym podać pieczony schab?
To danie warto zaserwować z lekką surówką. My proponujemy:
- surówka z sałaty lodowej
- surówka colesław
- surówka z cukinii
- surówka z białej kapusty
- surówka z ogórków kiszonych
- surówka z pora