Tradycyjne kotlety schabowe wam się znudziły? A może nie macie pomysłu na cały kawałek schabu, który pozostał wam z mrożenia? Wystarczy kilka kroków, aby zrobić pełnowartościowy obiad w piekarniku. Wybierzcie polędwiczkę wieprzową, karkówkę lub schab - wszystkie te trzy części wieprzowiny sprawdzą się najlepiej w tym przypadku. Sprawdźcie nasz niezawodny przepis na pyszny i nietuzinkowy obiad.

Jak zrobić zapiekane kotlety ze schabu dla całej rodziny?

Wystarczy pokroić na grubsze plastry - nie musicie ich nawet rozbijać tłuczkiem. Sprawdźcie, jakie to proste. Macie wszystkie składniki w kuchennej szafce i lodówce. Wykorzystajcie ugotowane ziemniaki z poprzedniego dnia - takie będą jeszcze lepsze. Dzięki zwartej konsystencji lepiej połączą się ze śmietaną i masłem. Świeżo ugotowane mogą być nieco mniej kleiste, przez co formowanie będzie znacznie utrudnione. Wybierajcie ziemniaki mączyste typu C.

Składniki:

  • kilogram schabu lub karkówki,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • pomidor,
  • 2-3 cebule,
  • 10 pieczarek,
  • ziemniaki ugotowane z poprzedniego dnia,
  • śmietana 18%,
  • masło,
  • ser tarty.

Poporcjujcie kotlety wieprzowe w większe, 2 cm plastry. Natnijcie je za pomocą ostrego noża i delikatnie rozchylcie nacięcia. Oprószcie solą i pieprzem - możecie zamarynować również w sosie sojowym. Następnie przełóżcie je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Pokrójcie pomidory w grube plastry i połóżcie na schabie.

Na patelni zeszklijcie cebulę razem z pieczarkami i oprószcie solą z pieprzem. Przełóżcie na kotlety. Następnie Przeciśnijcie ziemniaki przez praskę i dodajcie trochę masła i śmietany. Ułóżcie za pomocą łyżki zgrabne porcje na kotletach ze schabu.

Na wierzch dodajcie starty ser Gouda lub mozzarella. Pieczcie w temperaturze 190 stopni Celsjusza przez 40 minut. Będą doskonale smakować zarówno na drugi dzień po odpieczeniu. Możecie zrobić sałatkę na bazie sezonowych warzyw lub mizerię.