Kasza jęczmienna, jest nieodłącznym składnikiem wielu dań naszej rodzimej kuchni, lecz także wielu innych. Można ją podawać na wiele różnych sposobów, ponieważ jest bardzo uniwersalnym i niezwykle uwielbianym produktem.

Więcej o kaszy jęczmiennej poczytacie tutaj ->

Jak ugotować kaszę jęczmienną na sypko? Proporcje

Jak ugotować kaszę jęczmienną, aby cieszyć się jej doskonałym smakiem i konsystencją? Przede wszystkim należy pamiętać o odpowiednich proporcjach kaszy do wody. Dzięki temu proces gotowania będzie bezproblemowy, a efekt zachwyci każdego smakosza. Większość przepisów zgadza się ze sobą pod względem konkretnych proporcji. Mowa tu o mniej więcej dwóch szklankach wody na jedną szklankę kaszy jęczmiennej. Kasza jęczmienna na sypko, jest dość prosta w przygotowaniu.

Jak ugotować kaszę jęczmienną? Instrukcja krok po kroku

1. Odpowiednie przygotowanie kaszy przed gotowaniem

Większość poradników nakazuje, aby kaszę wsypać na sitko i przepłukać dokładnie pod zimną wodą.

2. Odmierzenie wody

Jak wspomnieliśmy, na jedną szklankę kaszy powinny przypadać dwie szklanki wody, choć oczywiście zależy to od konkretnego przepisu oraz przyzwyczajeń. Warto pamiętać, że większa ilość wody, wpływa na znacznie większą gęstość kaszy – mowa tutaj mniej więcej o połowie szklanki więcej. Wszystko zależy od tego, na jaki przepis chcecie się zdecydować i do czego tę kaszę wykorzystać.

3. Odmierzoną wodę solimy

Według większości przepisów wystarczy łyżeczka soli na litr wody.

4. Woda powinna się zagotować

Dopiero wtedy należy wrzucić odmierzoną wcześniej ilość kaszy jęczmiennej.

5. Gotujemy kaszę

Jak ugotować kaszę jęczmienną, aby nie była rozgotowana? W zależności od tego, czy oczekujecie kaszy al dente, czy wręcz przeciwnie, czas gotowania wyniesie prawdopodobnie od około piętnastu do dwudziestu minut. Informację powinniście znaleźć na opakowaniu kaszy, lecz możecie też sugerować się wyczuciem i doświadczeniem.

Jak ugotować kaszę jęczmienną w torebkach?

Oczywiście kasza sypka nie jest jedynym rozwiązaniem, kiedy chcecie cieszyć się doskonałym smakiem na swoim talerzu. Znaczna większość osób mimo wszystko decyduje się na o wiele bardziej przejrzystą opcję, jaką jest kasza jęczmienna w torebkach. Jak ugotować kaszę w torebkach? Poszczególne kroki są bardzo proste i każdy będzie w stanie wybrnąć z tego zadania, nawet bez szczególnego doświadczenia w przygotowywaniu posiłków. Gotowanie kaszy jęczmiennej w ten sposób nie wymaga absolutnie żadnych umiejętności.

Wystarczy zagotować wodę – na jedną torebkę, w zależności od przepisu, potrzeba od około pół litra do litra wody, choć w przypadku akurat tego konkretnego produktu nie jest to tak ważne, jak w przypadku kaszy jęczmiennej na sypko. Gotujemy kaszę jęczmienną w torebkach przez czas podany na opakowaniu – zwykle jest to około piętnastu-szesnastu minut. Oczywiście czas ten można nieco zmodyfikować w zależności od tego, czy chcecie nieco lepiej ugotowaną kaszę, czy może raczej kaszę jęczmienną al dente.

Jak ugotować kaszę jęczmienną na mleku?

Kasza jęczmienna na mleku, to kultowe danie, które święci triumfy popularności od wielu dziesiątek lat w Polsce. Nic dziwnego – oprócz tego, że jest to bardzo smaczne i aromatyczne danie, to jego przygotowanie jest niezwykle łatwe.

Bez problemu znajdziecie masę przepisów, jednak większość z nich opiera się na podobnych założeniach. Według nich kaszę wsypujemy do gotującego się mleka i czekamy, aż cała masa nabierze odpowiedniej, oczekiwanej konsystencji. Gotowanie zajmuje, tak, jak w przypadku klasycznej kasy sypkiej i kaszy jęczmiennej w torebkach, około piętnastu do dwudziestu minut. W międzyczasie można przygotować dodatki do tej potrawy, między innymi boczek, czy ziemniaki. Jest to kwestia gustu i każdy z pewnością wypracuje przepis odpowiedni dla siebie. Kasza jęczmienna gotowana na mleku zachwyci zarówno dzieci, jak i dorosłych, a uniwersalność jej podania jest nie do przecenienia.