Kiedy podać jajka faszerowane?

Jajka faszerowane można serwować nie tylko w czasie Wielkanocy. Są tak pyszne i proste w wykonaniu, że można je podawać przy różnych okazjach.

To, z czego zrobimy farsz do jajek, to w sumie zależy tylko i wyłącznie od naszych upodobań smakowych. Możemy je przygotować na ostro, łagodnie, z rybami, z warzywami, z grzybami a nawet z ziołami. Tak podane faszerowane jajka, to pyszna przekąska na jeden kęs.

Jak sprawdzić, czy jajko jest świeże?

Jedno zepsute jajko może nam zepsuć całe danie. Jeżeli nie jesteśmy pewni, to warto sprawdzić czy znalezione przez nas w lodówce jajka nie sprawią nam przykrej niespodzianki. Jest na to kilka sposobów.

Test w wodzie
- im starsze jajko tym więcej powietrza w skorupce. Najprostszym sposobem na sprawdzenie świeżości jajek bez rozbijania skorupek jest wodny test. Do wykonania go potrzebujemy miski z zimną wodą, do której wkładamy nasze jajka. Jeżeli wypływają i unoszą się na wodzie, to niestety te jajka nie nadają się już do użycia. Jeżeli się przechylają i lekko unoszą w wodzie, ale nie wypływają na sam wierzch, jajka nadają się jeszcze do spożycia, ale najlepiej ugotować je na twardo. Jeżeli jajka opadają na dno i nie poruszają się, są świeże i możemy z nich zrobić to na co mamy ochotę.

Test gładkości skorupki
- kolejny sposób na ocenę świeżości jajka bez rozbijania skorupki. Możemy ją ocenić, jeszcze przed zakupem, dzięki dokładnemu przyglądaniu się skorupce naszych jajek. Im starsze jajko tym bardziej gładka i błyszcząca skorupka. Jeżeli nasze jajko ma matową skorupkę to znaczy, że jest świeże i nadaje się do użycia. 

Test potrząsania
- tym sposobem możemy sprawdzić świeżość jaj jeszcze w sklepie. Jeżeli przy potrząsaniu jajko wydaje dźwięki bulgotania, to znaczy, że w środku już jest powietrze, a jajko jest już stare i nie nadaje się do użycia.

Test rozbicia jajka
- jest to również bardzo prosta metoda na sprawdzenie, czy nasze jajka nadają się do spożycia, ale wymaga ona rozbicia skorupiki. Wystarczy rozbić jajo na talerz i dokładnie przyjrzeć się żółtku i białku. Jeżeli żółtko jest zwarte i wypukłe, a białko kleiste i przylegające do żółtka, to nasze jajko jest świeże. Jeżeli zarówno białko, jak i żółtko rozpływają się po talerzu, to jajko już nie nadaje się do spożycia.