Coraz zimniejsze dni sprawiają, że mamy ochotę na gorące, sycące posiłki. Po powrocie do domu z chłodnego podwórka nie ma więc nic lepszego, niż miska gorącej, treściwej zupy. Zamiast rosołu, warto jednak postawić na coś konkretniejszego, co wypełni brzuchy na pół dnia. Taki przepis serwuje nam Tomasz Strzelczyk. Zobaczcie jego przepis na zupę, która nie wymaga wiele pracy, a smakuje genialnie, błyskawicznie rozgrzewa i syci na długo.

Jak zrobić prostą i sycącą zupę?

Ulubiony kucharz internautów pokazał, jak zrobić prostą zupę z dodatkiem boczku i domowych kluseczek. Oprócz tych 2 sycących dodatków w środku znajdziemy już tylko klasycznie ziemniaki, włoszczyznę i kilka podstawowych przypraw, dlatego przepis jest banalnie prosty i poradzi sobie z nim każdy. Choć z wyglądu niego przypomina rosół z wkładką, to ten przepis robi się znacznie szybciej, bo całość potrwa mniej niż godzinę. Zobaczcie dokładne proporcje i kroki przygotowania, a gdy zupa z boczkiem i kluseczkami raz pojawi się na waszych stołach, z pewnością zapiszecie tę recepturę na stałe w zeszytach.

Przepis na zupę Tomasza Strzelczyka

Składniki:

  • 400 g surowego boczku,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 marchewki,
  • 1 korzeń pietruszki,
  • pół selera,
  • 4 ziemniaki,
  • biała część pora,
  • 4 szt. ziela angielskiego,
  • 2 liście laurowe,
  • 1 łyżka majeranku,
  • 2 litry wody + 3 łyżki do kluseczek,
  • 1 jajko,
  • 30-40 g mąki pszennej,
  • sól i pieprz do smaku,
  • świeża natka pietruszki.

Przygotowanie:

Włoszczyznę obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, a następnie wrzucamy do garnka. Dodajemy też ziele angielskie i liść laurowy, a następnie wszystko zalewamy wodą i gotujemy przez około 30 minut. W tym czasie obieramy i siekamy czosnek oraz cebulę, a także kroimy boczek w kostkę. Mięso podsmażamy na suchej patelni, a gdy już wytopi się z niego tłuszcz, dorzucamy najpierw cebulkę, a po kilku minutach również czosnek.

Ziemniaki obieramy i kroimy w średnią kostkę. Z wywaru ostrożnie wyjmujemy jarzyny. Marchew studzimy i kroimy w kostkę, a resztę warzyw wykorzystujemy do innego przepisu. Do bulionu dodajemy natomiast pokrojone kartofle oraz podsmażony boczek z cebulą i czosnkiem. Dalej gotujemy zupę aż ziemniaki zmiękną. 

W międzyczasie przygotowujemy ciasto na kluski. Jajko mieszamy z 3 łyżkami wody i szczyptą soli, a następnie stopniowo dosypujemy mąkę, ciągle mieszając. Masa jest gotowa gdy mocno zgęstnieje i nie będzie już miała grudek. Tak przygotowane ciasto kładziemy w wrzącej zupie łyżką, a po chwili kluseczki będą gotowe. W tym momencie dodajemy też ugotowaną i pokrojoną wcześniej marchewkę.

Tak przygotowana zupa z boczkiem i kluseczkami jest już gotowa. Jeśli wolicie zabielane polewki, możecie podać ją z kleksem śmietany i koniecznie posypaną po wierzchu natką pietruszki.

 

Źródło: youtube.com/@ODDASZFARTUCHA