Macie ochotę na gęste, sycące i aromatyczne flaczki? Wykorzystajcie przepis Tomasza Strzelczyka, a będą smakowały lepiej niż kiedykolwiek. Wystarczy zamienić tylko 1 składnik, a efekt będzie niesamowity. Spróbujcie sami, a być może taka wersja przypadnie wam do gustu jeszcze bardziej niż tradycyjna.

Jak zrobić dobre flaki? Sposób Tomasza Strzelczyka

Z czego gotujemy flaki? Tradycyjny przepis na flaki przygotowuje się zwykle z żołądków wieprzowych i przedżołądków wołowych, jednak Tomasz Strzelczyk zrobił to danie w nieco innej wersji i wybrał żołądki drobiowe, ale przygotował je i doprawił tak samo jak wołowe. Ważne jednak, aby wcześniej dokładnie je oczyścić, a potem bardzo starannie wysuszyć. Tak przygotowane żołądki kurze obsmażamy je na odrobinie oleju i maśle, po czym gotujemy je razem z pałkami kurczaka, dla wzmocnienia smaku wywaru. Zobaczcie, jak zrobić flaki według Tomasza Strzelczyka, a odkryjecie ten stary przysmak na nowo.

Flaki - przepis Tomasza Strzelczyka

Składniki:

  • 1 kg żołądków drobiowych,
  • 4 pałki z kurczaka,
  • 1 duża cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • kawałek selera,
  • 1 marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • 2 liście laurowe, 
  • 4 szt. ziela angielskiego,
  • kawałek świeżego imbiru,
  • suszony majeranek,
  • 2 łyżeczki ostrej papryki,
  • pół startej gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz do smaku,
  • przecier pomidorowy,
  • 2,5 l zimnej wody,
  • olej i masło do smażenia.

Przygotowanie:

Żołądki kurze myjemy, suszymy i podsmażamy na mieszance oleju z masłem. Najlepiej robić to partiami, aby mięso nie zaczęło się gotować, tylko ładnie zarumieniło się z każdej strony. Tak przygotowane żołądki wrzucamy do garnka z wodą i dodajemy też pałki z kurczaka. Dorzucamy też liście laurowe, ziele angielskie oraz mały kawałeczek świeżego imbiru (opcjonalnie). Tak przygotowany wywar gotujemy przez około 45 minut.

Po tym czasie wyjmujemy całe mięso i dorzucamy do wywaru przypaloną cebulę, obrany seler oraz startą na tarce marchew z pietruszką. Dodajemy też płaską łyżkę soli, ostrą paprykę, starte na tarce czosnek i gałkę muszkatołową oraz koncentrat pomidorowy. Wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu.

W międzyczasie obieramy ugotowane pałki z mięsa i kroimy żołądki w paseczki. Rozdrobnione mięso znów przekładamy do garnka z wywarem i ewentualnie dolewamy odrobinę wody (jeśli zupa jest zbyt gęsta). Gotowe flaki doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem i po raz ostatni zagotowujemy. Od momentu wrzenia gotujemy wszystko jeszcze przez 10 minut i gotowe. 

Źródło: youtube.com/@ODDASZFARTUCHA