Często mijacie w sklepie mięsnym surowy boczek, ale nie wkładacie go do koszyka, bo brakuje wam pomysłu na to, jak go przygotować? Weźcie słoiczek musztardy i kilka najprostszych dodatków, a stworzycie genialne danie pełne smaku i aromatu. Gdy raz zrobicie boczek pod musztardą, szybko stanie się waszym popisowym daniem obiadowym.

Czym przyprawić boczek do pieczenia?

Każdy przepis na pieczony boczek robi się dość podobnie, jednak poszczególne receptury różnią się marynatami i mieszankami przypraw. To właśnie ten element jest jednak najważniejszy, bo bez dobrego doprawienia, boczek z piekarnika nie będzie smaczny i aromatyczny. Podstawowy zestaw to oczywiście sól, pieprz, czosnek oraz słodka i ostra papryka. Do tego warto dodać jeszcze ulubione zioła oraz słodki akcent w postaci miodu. Wiele osób zapomina jednak o tym, że do boczku z piekarnika genialnie pasuje ostra musztarda. Jeśli więc jeszcze nigdy nie próbowaliście przysmaku, jakim jest boczek pod musztardą, koniecznie przygotujcie go w domu, a z pewnością zakochacie się w tym daniu.

Przepis na boczek pod musztardą

Składniki:

  • 1,5 kg boczku bez kości,
  • 2-3 łyżki oleju,
  • 4 łyżki ostrej musztardy, 
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • 2 liście laurowe,
  • 3 szt. ziela angielskiego,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • sól i pieprz do smaku.
  • 1 szklanka bulionu.

Przygotowanie:

Boczek wkładamy do naczynia żaroodpornego i nacinamy go od strony tłuszczu. Następnie mięso nacieramy olejem. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki, po czym robimy małe nacięcia na całej powierzchni boczku i wciskamy tam te talarki oraz pokruszone liście laurowe i ziele angielskie.

Zamarynowany boczek smarujemy po wierzchu musztardą i posypujemy solą, pieprzem oraz majerankiem. Tak przygotowane mięso wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 30 minut. Po tym czasie otwieramy drzwiczki piekarnika, dolewamy do naczynia z mięsem bulion i dalej pieczemy przez kolejną godzinę. 

Upieczony boczek w musztardzie wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na 30 minut, a dopiero potem kroimy w plastry.