Domowe wędliny zdobywają coraz więcej zwolenników. Przede wszystkim dlatego, że są dużo zdrowsze od tych sklepowych. Wiemy, co dodajemy do środka i jak świeże jest mięso. Dodatkowo są znacznie smaczniejsze niż sklepowe, a co najważniejsze, dużo tańsze. Oprócz pieczonej szynki, karkówki, czy pasztetów warto sięgnąć po boczek. Rolada z tego mięsa nie tylko doskonale smakuje, ale jest tez mięciutka i aromatyczna. Domowa rolada z boczku podana na chlebie nie ma sobie równych, a zapach unoszący się prosto z kanapki wzmaga apetyt.

Wiele osób boi się zrobić własną wędlinę, bo myślą, ze to trudne i pracochłonne. Nic bardziej mylnego. Jedyne, co trzeba zrobić, to kupić dobrej jakości surowe mięso, namoczyć je w odpowiedniej miksturze a potem posmarować mieszanką przypraw. I to tyle. Resztę robi za nas piekarnik, a po wyjęciu pachnie w domu tak, że każdy chce ukroić plasterek, zanim pieczona wędlina zdąży wystygnąć.

Jakie mięso wybrać na domową wędlinę?

Jednym z najlepszych pomysłów jest właśnie boczek. Dzięki dużej zawartości tłuszczu mamy gwarancję, że wędlina po upieczeniu nie będzie sucha. Dodatkowo pieczony boczek jest bardzo smaczny i łatwy do krojenia. Wybierajcie boczek surowy i jak najświeższy, ale zwróćcie uwagę by nie był to sam tłuszcz. Warto, by 2/3 to było mięso, a 1/3 tłuszcz.

Pieczony boczek rolowany

Jeśli do tej pory piekliście boczek w kawałku, na płasko, wypróbujcie koniecznie tę metodę. Gwarantujemy, że będzie dużo smaczniejszy, aromatyczny i soczysty. Gdy raz spróbujecie tego, nie wrócicie do dawnego przepisu. Przygotujcie:

  • 1200 g boczku
  • 1,5 l wody
  • 2-3 łyżki soli
  • 3 ząbki czosnku
  • kawałek cebuli
  • pokrojone w plasterki marchew, pietruszka, seler
  • 1 opakowanie majeranku
  • opcjonalnie ulubione przyprawy, ale sam majeranek w zupełności wystarczy (to może być rozmaryn, papryka, oregano, suszony imbir)
  • 1 duża cebula
  • 4-5 ząbków czosnku

Zanim włożycie boczek do marynaty sprawdźcie, czy nie jest za gruby. Żeby rolada dobrze się zwijała powinien mieć nie więcej, niż 1,5 cm grubości. Dlatego też można przeciąć wzdłuż kawałek kupionego boczku, zostawiając 1 bok na końcu nie przekrojony. Po rozłożeniu będziecie mieć 2 x dłuższy kawałek boczku.

Do dużej miski wlejcie wodę. Dodajcie sól, warzywa z włoszczyzny, cebulę i czosnek a na koniec włóżcie cały kawałek boczku. Odstawcie do lodówki na 2 dni. Po tym czasie wyjmijcie mięso z solanki, rozłóżcie, osuszcie i doprawcie majerankiem i ulubionymi przyprawami. Na mięsie ułóżcie pokrojoną w cienkie paski cebulę i pokrojony w plasterki czosnek. Teraz zawińcie boczek ciasno w rulon jak roladę i zwiążcie sznurkiem, by się nie rozpadła podczas pieczenia. Zwinięte mięso ponownie natrzyjcie majerankiem i ewentualnie mieszanką przypraw, posypcie cebulą i czosnkiem i zawińcie w papier do pieczenia, a następnie owińcie folią aluminiową. Tak przygotowany boczek wstawcie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Pieczcie ok 2-2,5h. Na koniec rozetnijcie folię i pieczcie jeszcze 15 minut. Zostawcie do wystygnięcia. Przechowujcie w lodówce.