Gdy przychodzi jesień, odświeżające tarty z owocami zamieniamy na pachnące korzennymi przyprawami wypieki, a zdecydowanym faworytem jest tu wilgotne ciasto marchewkowe. To właśnie ono najbardziej kojarzy nam się z sezonem jesiennym, a dodatkowo robi się je banalnie prosto i całkiem szybko. A gdy przygotujecie jeszcze wersję bez mąki, masła i cukru, powstanie już prawdziwy deser idealny. Zobaczcie, jak to zrobić. 

Jak zrobić ciasto marchewkowe bez mąki?

Aby przygotować mięciutkie, wilgotne ciasto marchewkowe, wcale nie potrzebujecie podstawowego zestawu cukierniczego, czyli mąki, masła i cukru. Ten wypiek możecie bowiem przygotować na bazie płatków owsianych, które zwykle są w każdej kuchni. Wielu z nas po prostu gotuje z nich poranne owsianki, ale nie wszyscy pamiętają, że po zmieleniu tych drobinek na gładki proszek, powstanie wielofunkcyjna domowa mąka owsiana. Tak przygotowane mielone płatki owsiane będą wspaniałym zamiennikiem mąki pszennej i pozwolą uzyskać idealnie pulchną, wilgotną konsystencję ciasta. 

Gdy do tego jeszcze zastąpicie zwykły cukier miodem, otrzymacie już prawdziwie zdrowy deser, który smakuje bosko, a ma o wiele mniej kalorii niż klasyczne ciasto marchewkowe. Z kolei zamiast zwykłego masła czy nawet oleju, warto wykorzystać masło orzechowe, które co prawda również jest dość tłuste, ale w przeciwieństwie do rzepakowego tłuszczu, dostarcza mnóstwo smaku i aromatu. 

Prosty przepis na ciasto marchewkowe bez mąki

Składniki:

  • 1 marchewka,
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 2 jajka,
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 2 łyżki masła orzechowego,
  • 3 łyżki miodu,
  • duża szczypta mielonego cynamonu,
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka soku z cytryny.

Przygotowanie:

  1. Marchewkę obierzcie i zetrzyjcie na tarce o drobnych oczkach. Jeśli jest wyjątkowo soczysta, odciśnijcie z niej nadmiar soku, a wiórki przesypcie do dużej miski.
  2. Dodajcie do tego jogurt, jajka, masło orzechowe, sok z cytryny oraz miód i wymieszajcie całość na gładką masę.
  3. Na koniec do mokrych składników wsypcie zmielone płatki owsiane, cynamon, sodę i proszek do pieczenia.
  4. Dokładnie wymieszajcie całość i przelejcie masę do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Tak przygotowane ciasto marchewkowe pieczcie w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 25 minut. 
  6. Po upieczeniu odstawcie ciasto do całkowitego wystudzenia i dopiero potem krójcie je na kawałki. 

Ciasto marchewkowe - dodatki

Ciasto marchewkowe wychodzi pyszne samo w sobie, jednak możecie je jeszcze urozmaicić przeróżnymi dodatkami. W tym celu dorzućcie do wymieszanego ciasta posiekane orzechy włoskie, suszoną żurawinę lub drobno posiekaną tabliczkę gorzkiej czekolady. Z kolei gotowy wypiek możecie ozdobić rozpuszczoną gorzką czekoladą lub gęstą polewą na bazie serka mascarpone. 

Co zrobić z marchewki? Inne pomysły

Jeśli ciasto marchewkowe jest waszym deserowym ulubieńcem, to koniecznie spróbujcie też innych pyszności na bazie karotki. Szczególnie polecamy takie przepisy jak: