Ciężko o bardziej jesienny wypiek niż ciasto marchewkowe. To idealne powinno być wilgotne, a przy tym puszyste i delikatne. Aby uzyskać taki efekt musicie tylko wyjąć z lodówki kilka składników i trzymać się sztywno dwóch prostych zasad. Tylko tyle wystarczy, by cieszyć się obłędnym deserem o genialnym korzennym smaku i wspaniałym aromacie, który roznosi się na cały dom.

Jak zrobić proste ciasto marchewkowe, które zawsze wychodzi?

Sam przepis na ciasto marchewkowe jest banalnie prosty, ale trzeba trzymać się 2 żelaznych zasad. Po pierwsze, jajka i masło z lodówki przynajmniej godzinę przed przygotowaniem ciasta, bo wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.

Kolejną złotą regułą wszystkich tego typu ciast jest krótkie mieszanie składników. Wszelkie ciasta jogurtowe, maślankowe czy właśnie te na bazie startych warzyw i owoców nie mogą być mieszane zbyt długo, bo zwiększa to ryzyko zakalca. Jeśli przypilnujecie tych 2 rzeczy, wszystko pójdzie gładko, a ciasto wyjdzie perfekcyjnie. Zobaczcie dokładne proporcje i bierzcie się za pieczenie.

Najprostszy przepis na ciasto marchewkowe 

Składniki:

  • 3 marchewki
  • 3 jajka
  • 100 g cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/4 szklanki oleju
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki cynamonu
  • opcjonalnie: serek śmietankowy do dekoracji

Przygotowanie:

Marchew obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach, a następnie porządnie odciskamy starte wiórki z nadmiaru soku. W dużej misce ubijamy jajka z cukrem aż zamienią się w puszystą, jasną masę. Następnie stopniowo wlewamy do nich olej, ciągle mieszając aż połączą się w jednolite ciasto. Teraz niewielkimi partiami dosypujemy suche składniki, czyli przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Na samym końcu dodajemy startą marchew, łączymy wszystko na gładką masę i przelewamy do wyłożonej papierem foremki. Ciasto marchewkowe pieczemy w 180 stopniach przez około 40 minut.