Letnie obiady kojarzą mi się z sezonowymi warzywami, które albo samodzielnie hoduję w ogródku, albo kupuje na lokalnych bazarkach. Uwielbiam wszystko co akurat sezonuje. Młoda kapusta, młode ziemniaki, kalafiory, brokuły, bób i właśnie fasolka. Mogłabym żywić się całe lato tylko tymi pysznościami. Są nie tylko przepyszne, ale też pełne witamin i substancji mineralnych.

Do ulubionych mogę zaliczyć fasolkę szparagową, którą mogłabym jeść nieustannie. Jeśli miałabym jednak wybierać to zdecydowanie wolę zieloną niż białą. Jest znacznie delikatniejsza, mniej łykowata i bardziej chrupiąca. Zazwyczaj jadłam ją posypaną bułka tartą podrumienioną na maśle i myślałam, że to najlepszy sposób jej podania. Do czasu. Kiedy odwiedziłam teściową, na obiad jako dodatek podała fasolkę szparagową okraszoną bułką tarta. Jakie było moje zdziwienie, gdy po pierwszym kęsie moje kubki smakowe wręcz wpadły w zachwyt.

Jak podkręcić smak fasolki szparagowej?

Okazało się, że do bułki tartej teściowa dodała świeży, przeciśnięty przez praskę czosnek. To wystarczyło, by całość nabrała wyraźnego aromatu, a bułka tarta w połączeniu z masłem i czosnkiem smakowała wręcz doskonale. Jeśli jeszcze nie próbowaliście takiego połączenia, koniecznie zróbcie to danie przy najbliższej okazji.
Ale taka okrasa pasuje nie tylko do fasolki. Będzie idealna również do kalafiora, czy brokuła. Można tez spróbować zrobić panierkę do kotletów z czosnkową bułka tartą. Na pewno pozytywnie wpłynie na smak całego dania.

Fasolka szparagowa właściwości

Fasolkę szparagową warto jeść nie tylko ze względu na jej atuty smakowe, ale też wiele cennych wartości odżywczych.

  • zawiera wiele cennych witamin i składników odżywczych w tym m.in. witaminy A, E, C i K, oraz takie pierwiastki jak wapń, żelazo, kwas foliowy, sód, potas, magnez, mangan, fosfor i cynk. Witamina C wspiera zdrowie układu odpornościowego i działa jako silny antyoksydant, pomagając w walce z wolnymi rodnikami. Witamina K odgrywa ważną rolę w krzepnięciu krwi. Witamina E opóźnia procesy starzenia,
  • posiada niski indeks glikemiczny,
  • dzięki zawartości błonnika reguluje pracę przewodu pokarmowego,
  • jest niskokaloryczna. 100 gramów fasolki zawiera jedynie 31 kcal.

Fasolka szparagowa gotowanie

Zanim ugotujecie fasolkę szparagową trzeba wiedzieć jaką kupić i co z nią zrobić przed gotowaniem. W sklepie wybierajcie więc zdrowe strąki, bez uszkodzeń i przebarwień. Przed gotowaniem odetnijcie z obydwu stron końcówki oraz pozbądźcie się włókna znajdującego się przy „zamknięciu” strąka. Po tym dokładnie umyjcie fasolkę w letniej wodzie, a większe strączki potnijcie na mniejsze kawałki.
Tak przygotowaną fasolkę wrzućcie do lekko osolonej, wrzącej wody. Na pół kilograma fasolki potrzeba 2 litry wody i 1 łyżeczkę soli. Zarówno fasolkę żółtą jak i zieloną gotujcie od 5 do 20 minut. Im młodsza fasolka, tym czas gotowania będzie krótszy. Warto co jakiś czas sprawdzić widelcem, czy fasolka jest już miękka. Nie dopuśćcie do sytuacji, ze fasolka będzie się rozpadać, będzie wtedy przegotowana. Pamiętajcie, że czas gotowania należy liczyć od ponownego zagotowania wody po wrzuceniu fasolki do wrzątku.

Rodzaje fasolki szparagowej

W sklepach i na bazarach możecie spotkać kilka odmian fasolki szparagowej. Różnią się smakiem, teksturą i kolorem. Oto 3 najpopularniejsze:

  • fasolka zielona - delikatna, cienka fasolka o intensywnie zielonym kolorze i chrupiącej teksturze
  • fasolka żółta -  o delikatniejszym smaku niż fasolka zielona
  • fasolka purpurowa - zmieniająca kolor na zielony po ugotowaniu, o lekko słodkawym smaku

Pomysły na przepisy z fasolką szparagową

Fasolka szparagowa najczęściej serwowana jest jedynie z bułka tartą podsmażoną na maśle. Można jednak użyć jej do przygotowania innych pysznych dań. Polecamy: