Ciasto pleśniak jest bez wątpienia jednym z ulubionych wypieków, które często pojawiają się na naszych stołach. Taki deser jest prosty w przygotowaniu, a jednocześnie zachwyca zarówno smakiem, jak i wyglądem. Mało kto jednak wie, co dodać na warstwę kruchego ciasta, aby gotowy pleśniak był jeszcze pyszniejszy. Okazuje się, że wystarczy garstka pewnego popularnego składnika z kuchennej szafki.

Co dodać do pleśniaka, żeby był jeszcze smaczniejszy?

Tradycyjny przepis na ciasto pleśniak to jeden z ulubionych sposobów na prosty i efektowny deser, który smakuje wszystkim. Warto jednak wzbogacić 1 extra dodatkiem, a wtedy będzie nie tylko jeszcze smaczniejszy, ale i piękniej prezentujący się na stole. Ten dodatkowy składnik to nic innego jak garść orzechów włoskich, które wysypuje się częściowo na kruche ciasto posmarowane dżemem i na warstwę ubitej piany. Dzięki lekko gorzkiemu posmakowi, świetnie równoważą one słodki dżem i piankową bezę. Co więcej, taki chrupiący dodatek dodaje ciastu jeszcze ciekawszej konsystencji. Zobaczcie dokładny przepis i spróbujcie sami.

Przepis na pleśniak z orzechami

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 200 g zimnego masła,
  • 400 g mąki krupczatki,
  • 260 g cukru pudru,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich,
  • 2 łyżki kakao,
  • szczypta soli,
  • ulubiony dżem.

Przygotowanie:

Jajka wybijamy, oddzielając białka od żółtek. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia, 200 g cukru pudru oraz solą. Do tak przygotowanych suchych składników dodajemy zimne masło, pokrojone w kostkę oraz żółtka jaj. Wszystko zagniatamy na jednolite ciasto, a następnie odmierzamy 450 g masy, owijamy ją folią i chowamy do lodówki na godzinę.

Do reszty kruchego ciasta dodajemy kakao i dokładnie wyrabiamy całość na jednolitą kakaową masę, po czym również zawijamy ją w folię i chłodzimy w lodówce przez godzinę.

Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i wykładamy blachę papierem do pieczenia. Teraz wyjmujemy jasne ciasto z lodówki i odkrawamy z niego 2/3, a resztę znów chowamy do lodówki. Wyciągnięte ciasto ścieramy na tarce o grubych oczkach wprost na dno blachy tak i lekko dociskamy, aby stworzyć gładki spód.

Gotowy spód smarujemy dżemem i posypujemy połową posiekanych orzechów włoskich, a następnie wyciągamy z lodówki ciemne ciasto i tak samo ścieramy je na tarce wprost na warstwę orzechów. Białka ubijamy z resztą cukru pudru na sztywną pianę i wykładamy ją na starte ciasto kakaowe. Na wierzchu pianki sypiemy pozostała orzechy włoskie, a na koniec wyjmujemy resztkę jasnego ciasta i robimy z niego kruszonkę. 

Gotowy pleśniak z orzechami wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez około godzinę, do suchego patyczka. Upieczone ciasto studzimy i opcjonalnie posypujemy cukrem pudrem po wierzchu. 

Źródło: pieprzczywanilia.blogspot.com