Łopatka wieprzowa, to jedno z najczęściej wybieranych przez Polaków rodzajów mięs. Z tego mięsa można przyrządzić wiele przepysznych dań, które różnią się od siebie przede wszystkim stopniem trudności i kompozycją składników, które w połączeniu z łopatką wieprzową tworzą kompletną całość. Co zrobić z łopatki wieprzowej na obiad? W tym artykule opowiemy Wam nieco więcej o możliwościach, jakie stoją przed nami podczas wyboru tego rodzaju mięsa, a także postaramy się przedstawić Wam najlepsze przepisy, które nie będą wymagać sporej ilości czasu na przygotowanie.

Co zrobić z łopatki wieprzowej? Sprawdzone pomysły

Łopatka wieprzowa, to rodzaj mięsa wieprzowego, które jest bardzo bogate w mikroelementy. Jak sama nazwa wskazuje, jest to część tuszy wieprzowej, która połączona jest z kością łopatki. Sam ten kawałek mięsa składa się z zespołu mięśni połączonych tkanką łączną i to przekłada się na finalny czas przygotowywania dań z wykorzystaniem tego mięsa. Co ciekawe, samo mięso z łopatki jest droższe niż mięso z kością, a to może dziwić, ponieważ powszechnie uważa się, że smażąc mięso z kością, danie będzie bogatsze w smaki.

Z takiego rodzaju mięsa, można przyrządzić wiele smacznych dań, które nie wymagają od nas poświęcenia sporej ilości czasu. Można je upiec, ugotować, a nawet usmażyć. Obiad z łopatki, to bardzo dobry pomysł na smaczne i proste w przygotowaniu danie obiadowe. Oto kilka naszych pomysłów na rodzinny obiad z łopatki wieprzowej:

1. Gulasz z łopatki wieprzowej

Łopatka na obiad w formie gulaszu? Czemu nie! Jest to bardzo proste i szybkie w przygotowaniu danie, które można podać zarówno z ziemniakami, jak i kaszą i ryżem. Takie danie, można przygotować w mgnieniu oka, a składniki, które wykorzystuje się do przygotowania tego dania każdy z Was powinien mieć w swojej spiżarni.

Istnieje wiele sposobów przygotowania takiego gulaszu, a każdy z Was znajdzie to co bardziej podpasuje kubkom smakowym. Samo przygotowanie gulaszu sprawi, że mięso będzie kruche, ale można również przygotować specjalną marynatę z odrobiną mleka, która dodatkowo doda walorów smakowych mięsa, a także sprawi, że łopatka wieprzowa będzie miękka – będzie się ona rozpływać w ustach. Danie to bardzo dobrze komponuje się w towarzystwie ogórka kiszonego.

2. Zupa gulaszowa z łopatki

Każdy rodzinny obiad nie może obejść się bez pierwszego dania, które w większości przypadków jest zupą. Przygotowanie zupy gulaszowej z wykorzystaniem mięsa z łopatki wieprzowej nie należy do najcięższych zadań, ale jest stosunkowo czasochłonne. Jak wiadomo, zupy nie powinno się gotować na dużym ogniu, ponieważ może ona się po prostu przypalić lub może ona stracić na klarowności, przez co nie będzie ona wyglądać apetycznie. W tym przypadku nie trzeba stosować żadnych marynat, które poprawią smak mięsa i zmiękczą jego strukturę – samo gotowanie zupy ze wszystkimi składnikami sprawi, że mięso będzie wyjątkowo miękkie.

Warto dodać, że taka zupa może stanowić pierwsze i drugie danie jednocześnie. Jest ona bogata w mięso, warzywa, a jej struktura sprawi, że będziecie czuć się nasyceni. Idealnym dodatkiem do takiej zupy będzie pieczywo, które można podać w formie grzanek z masłem lub suchego pieczywa.

3. Bitki z łopatki wieprzowej

Bitki, to danie, które na pewno powinniście wykonać w swoim domu. To soczyste i kruche mięso będzie smakować wszystkim domownikom. Można je przyrządzić na kilka różnych sposobów, ale najczęściej spotkać się można z wersją w sosie pieczeniowym ze sporą ilością podsmażonej cebuli (warzywo musi być podsmażone do tzw. podszklenia lub podsmażona do złotego koloru), która doda słodyczy temu daniu. Mięso z łopatki wieprzowej nie wymaga marynowania, ponieważ podczas obróbki termicznej stanie się bardzo kruche i przejdzie smakiem sosu, a to wszystko przez wykorzystanie mąki, która jest lekką panierką. Takie danie można również podawać w towarzystwie ogórków kiszonych, a także kaszy lub ziemniaków.

4. Pieczeń z łopatki

Pieczeń z łopatki wieprzowej – danie, które może posmakować każdemu smakoszowi mięsa. Wyrazista i miękka pieczeń, to dobry pomysł na obiad, który zjemy w gronie rodziny podczas niedzielnego obiadu. Mięso nie wymaga wcześniejszej obróbki, ale można je zamarynować, aby dodać mu nieco więcej smaku i sprawić, żeby było jeszcze bardziej kruche. Jeśli chodzi o przygotowanie marynaty to macie tutaj pełną dowolność, ale polecamy wykonanie zalewy z oleju i mieszanki przypraw do mięs z dodatkiem majeranku, tymianku i słodkiej papryki – takie połączenie sprawi, że danie wyjdzie bardzo aromatyczne.

5. Strogonow wieprzowy z łopatki

Kolejna zupa w naszym zestawieniu, która idealnie nada się na pierwsze danie, a jednocześnie może być drugim daniem. Bogata w składniki zupa, która nie wymaga dużej ilości czasu do przygotowania. Duża ilość mięsa wieprzowego sprawia, że zupa będzie na tyle sycąca, że nie będzie potrzeby przygotowywania drugiego dania. Warto podawać z dodatkiem, który bardzo dobrze skomponuje się z całością dania. Dobrze pasować będzie do tego pieczywo w formie grzanek z masłem.

6. Rolada z łopatki

Pieczona rolada z łopatki, to kolejne danie, które posmakuje każdemu domownikowi, nawet temu najmłodszemu (oczywiście wszystko zależy od dobranego nadzienia rolady). Przed pieczeniem, warto mięso potrzymać w marynacie, aby nadać roladzie nieco dodatkowych walorów smakowych. Kruche i soczyste mięso sprawia, że jest to bardzo smaczne danie, które w kompozycji z sosem, surówką oraz ziemniakami będzie kompletnym obiadem. Oprócz tradycyjnych dodatków można również połączyć je z ogórkami kiszonymi.

7. Kotlety z łopatki

Tradycyjne danie na każdy, polski obiad. Uwielbiane przez większość Polaków danie, jest bardzo dobrą i szybką propozycją, którą może przygotować każdy. Mięso nie wymaga wcześniejszej obróbki, ale można je zamarynować, aby nadać mięsu kruchości i dodatkowych walorów smakowych. Takie kotlety z powodzeniem możemy skomponować z jajkiem sadzonym, z surówką z buraczków i ziemniakami. Tak przyrządzony obiad, to gwarancja bogatego smaku i zadowolenia każdego z domowników.