Kapusta czerwona ma tyle samo minerałów i składników odżywczych co biała. Liście kapusty czerwonej są dosyć twarde. Najlepiej smakują po sparzeniu wrzątkiem lub lekkim przegotowaniu.

Do czego pasuje czerwona kapusta?

Dania obiadowe z czerwonej kapusty to nie tylko sałatki i surówki, lecz także pyszne smażone potrawy i sycące kompozycje jednogarnkowe z mięsem, lub zestawy warzywne podawane na ciepło. Dania z czerwonej kapusty wymagają duszenia lub gotowania, ale bez przykrycia. Pozwala to zneutralizować goryczkę i nieprzyjemny zapach, który wydziela kapusta.

Co zrobić z czerwonej kapusty?

Z czerwonej kapusty przygotujemy wiele ciekawych i pysznych potraw, które mogą stanowić główne danie. Mogą być również dodatkiem w postaci surówek czy sałatek. Kapusta czerwona posiada bardzo korzystne dla organizmu wartości odżywcze. Sok z czerwonej kapusty wspomaga szybsze gojenie ran. Przepisy z czerwonej kapusty znajdziemy poniżej.

1. Surówka z czerwonej kapusty

Dania obiadowe z czerwonej kapusty wcale nie muszą być nudne. Takim przykładem jest surówka, którą można podać do dań mięsnych i rybnych. Przygotowanie zajmie dosłownie chwilę. Potrzebujemy:

  • kapustę czerwoną;
  • sól;
  • pieprz;
  • jabłko;
  • koperek;
  • cebulę;
  • sok z cytryny.

Kapustę należy drobno poszatkować, umieścić w misce i przyprawić solą lub pieprzem. Następnie dodajemy jabłko i cebulę. Chcąc uzyskać ciekawszy smak, można całość urozmaicić majonezem, octem lub sokiem z cytryny. Na sam koniec posypać koperkiem.

2. Bigos z czerwonej kapusty

Obiad z czerwonej kapusty to super pomysł na coś pożywnego i szybkiego. Alternatywą dla osób, które nie lubią białej kapusty, może być jej czerwona odmiana. Z niej również można przygotować bigos, który będzie równie smaczny jak ten klasyczny. Potrzebujemy:

  • kapustę czerwoną;
  • cebule;
  • śliwki;
  • grzyby;

Przygotowanie jest dokładnie takie samo jak przy tradycyjnym bigosie. Kapustę wraz z cebulą i boczkiem przekładamy do większego garnka i dokładnie ze sobą mieszamy. Dobrymi dodatkami, mogą okazać się grzyby i śliwki. Całość gotujemy na wolnym ogniu.

3. Duszona czerwona kapusta

Niedzielny obiad z czerwonej kapusty? Można zainspirować się przepisami z książki kucharskiej. Polecamy duszoną czerwoną kapustę, która będzie świetnym dodatkiem zarówno do mięsnych dań, jak i rybnych. Potrzebujemy:

  • kapustę czerwoną;
  • jabłko;
  • przyprawy.

Na patelni gdzie topimy masło i dodajemy poszatkowaną kapustę. Mieszając dodajemy starte jabłko oraz przyprawy. Całość dusimy do zmięknięcia kapusty.

4. Sałatka z czerwonej kapusty

Potrawy z czerwonej kapusty to jedno z prostszych i szybszych do wykonania. Do ciepłego obiadu najlepiej nadaje się sałatka z czerwonej kapusty. Zawiera ona dużo witamin i składników odżywczych. Potrzebne do jej przygotowania będzie:

  • kapusta;
  • boczek;
  • jabłko;
  • sok z cytryny;
  • oliwa z oliwek.

Poszatkowana w paski kapusta wraz z przesmażonym boczkiem przekładamy do jednej miski, dodajemy to tego starte jabłko, a całość polewamy sokiem z cytryny, dokładnie mieszając. Możemy zamiast soku użyć oliwy z oliwek i ulubionych przypraw.

5. Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem

Do czego pasuje czerwona kapusta? Naszym wyborem było połączenie jej wraz ze słodkim i soczystym jabłkiem. Powstanie z tego pyszna surówka, którą można dodać do obiadu. Przygotowanie jest równie proste:

  • kapusta;
  • jabłko;
  • woda;
  • olej;

Starta na tarce kapusta wraz z jabłkiem trafia do miski, a następnie mieszamy ją z łyżką wody i trzema łyżkami oleju. Aby dressing był aromatyczny, można użyć gotowej przyprawy greckiej.

6. Sałatka colesław z czerwonej kapusty

Najbardziej popularna sałatka w zupełnie innym, ale równie smacznym wydaniu. Pasuje do ciepłych posiłków z mięsem, lecz także jako główne danie na bardziej zabiegany dzień. Potrzebujemy do tego:

  • kapustę;
  • cebulę;
  • marchew;

Poszatkowaną kapustę wraz z cienkimi plastrami cebuli i startej marchewki dokładnie mieszamy w dużej misce. Dodajemy majonez i chrzan dla lekkiej ostrości.

7. Wegańskie tacos

Kto nie lubi tacos? Pyszne meksykańskie danie jest również dostępne dla wegetarian. Przygotowane specjalnie dla osób niejedzących mięsa. To sycąca potrawa, która powinna zadowolić nawet najbardziej wymagających smakoszy. Potrzebne będzie:

  •  tofu;
  •  pomidory;
  •  cebula.

Produkty smażymy na patelni, dodając paprykę oraz pomidory pokrojone w kostkę. Gotową mieszankę nakładamy do przygotowanych muszelek taco. Na wierzch układamy salsę zrobioną z awokado i czerwonej kapusty.

8. Drożdżówka z czerwoną kapustą

Drożdżówka w wersji wytrawnej idealna na pierwsze śniadanie podczas zabieganego dnia. Można ją zabrać dosłownie wszędzie. Smakuje dobrze zarówno lekko podgrzana, jak i na zimno. Składnikami są:

  • ciasto;
  • kapusta;
  • cebula;

Przygotowane ciasto uzupełniamy farszem z gotowanej wcześniej kapusty z dodatkiem cebuli i przypraw. Unikając przypalenia drożdżówki najlepiej jest posmarować ją mlekiem, a foremkę na ciasto masłem.

9. Sałatka na ciepło z czerwonej kapusty

Potrawy z czerwonej kapusty to nie tylko surówki, lecz także smaczne sałatki, które z łatwością można przygotować w krótkim czasie. Nie wymagają włożenia dużego wysiłku, a smakują wybornie. Potrzebne nam będzie:

  • kapusta;
  • papryka chilli;
  • masło.

Na dużej patelni z wodą i kostką masła podsmażamy kapustę pokrojoną w grube kostki. Dla podkreślenia smaku możemy dodać szczyptę soli i papryki chilli. Całości dusi się do czasu, aż kapusta będzie miękka.

10. Sałatka z czerwonej kapusty i masła orzechowego

Co można zrobić z czerwonej kiszonej kapusty? Można z niej zrobić bowl, który jest pożywny i sycący. Bowl tradycyjnie przygotowany w okrągłej misce z dużą ilością warzyw ma stanowić bogate w witaminy danie. Potrzebujemy do niego:

  • ulubione warzywa;
  • ryż;
  • kiszoną czerwoną kapustę;
  • sos orzechowy.

Do przygotowanych warzyw dodajemy ugotowany ryż oraz pokrojoną drobno kiszoną czerwoną kapustę, a następnie polewamy sosem z masła orzechowego.

11. Grillowane podpłomyki z farszem z czerwonej kapusty

Podpłomyki możemy kupić gotowe lub jeśli jesteśmy bardziej doświadczeni przygotować samodzielnie. Ważnym elementem tego dania jest farsz, który możemy wykonać samodzielnie. Gotowe podpłomyki uzupełniamy warzywnym farszem składającym się z:

  • czerwonej kapusty;
  • soczewicy;
  • natki pietruszki;
  • pokruszonym twarożkiem;

Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem i skrapiamy octem. Na końcu polewamy obficie gotowym sosem curry.

12. Surówka z czerwonej kapusty i marchwi

Jedna z bardziej znanych surówek, którą dodaje się do obiadu. Komponuje się dobrze z daniami mięsnymi, rybnymi, ale też jako samodzielna potrawa. Jest szybka i prosta w wykonaniu. Jej czas przygotowania to niecałe 15 minut. Potrzeba jedynie:

  • poszatkowaną kapustę;
  • marchewkę;

Warzywa dokładnie ze sobą mieszamy. Chcąc uzyskać bardziej wyrazisty smak, możemy dodać odrobinę soku z cytryny lub majonezu. Całość ponownie dokładnie wymieszać

13. Kuskus z soczewicą i czerwoną kapustą

Obiad z czerwonej kapusty może być szybki i pożywny. Na taką sytuację najlepiej przygotować kuskus z soczewicy i czerwonej kapusty. Danie jest idealne dla wegetarian. Wystarczy niecałe 20 minut, aby je przygotować:

  • kuskus z soczewicą;
  • czerwoną kapustą;
  • cieciorką

Kuskus łączymy w dużej misce z warzywami w tym czerwoną kapustą i cieciorką. Wszystko dokładnie mieszamy. Dla dodatkowego smaku możemy zrobić dressing z oliwy z oliwek i pieprzu.

14. Kapusta czerwona zasmażana

Kapusta zasmażana sprawdzi się przy daniach mięsnych, ale też do klusek śląskich. To danie jest jednym z bardziej sycących, ale i cięższych. Nieodpowiednie dla osób, które mają problemy z układem trawienny. Danie do przygotowania potrzeba tylko 30 minut i świeżych składników takich jak:

  • kapusta;
  • masło;
  • ocet jabłkowy;
  • przyprawy;

Dodatkowo podkreślić jej walory smakowe możemy dodać odrobinę soli, pieprzu i octu jabłkowego.

15. Gołąbki z czerwonej kapusty

Bardzo tradycyjne danie w zupełnie innej odsłonie. Jeśli jesteśmy znudzeni typowymi gołąbkami, ten przepis będzie idealny dla lubiących nietypowe dania. Przygotowanie jest dokładnie takie samo jak do klasycznych gołąbków. Różnica się składniki. Do tego dania potrzeba:

  • piersi z indyka;
  • ryż;
  • kapustę;
  • cebulę.

Całość przygotowania jest taka sama jak przy zwykłych gołąbkach. W ugotowane wcześniej liście kapusty zawijamy gotowy farsz. Zawijamy liście czerwonej kapusty i wkładamy do żaroodpornego naczynia. Na koniec podajemy z sosem pomidorowym.

16. Czerwona kapusta do słoików

Domowe przetwory zawsze będą idealne do obiadu. Samodzielne przygotowanie dają gwarancję najlepiej wybranych warzyw. Będą pasować do większości dań wytrawnych. Do przygotowania potrzeba:

  • kapustę;
  • cebulę;
  • marchew;

Warzywa przekładamy do miski, solimy i mieszamy ze sobą. Na litr wody trzeba przygotować jeden liść laurowy, dwa ziela angielskie i szklankę octu. Całość gotujemy do miękkości. Gotowe warzywa przekładamy do słoików i pasteryzujemy.

17. Surówka z czerwonej kapusty z olejem

Ten prosty dodatek do obiadu to zdrowa i smaczna przekąska, która dodatkowo zachęca swoim niesamowitym kolorem. Możemy podawać ją wraz z daniami wytrawnymi, ale też jeść jako przekąskę. Składnikami są:

  • olej;
  • sok z cytryny;
  • jabłko;
  • czerwona kapusta;

Posiekaną kapustę wrzucamy do wrzątku z sokiem z cytryny. Starte jabłko dodajemy do przygotowanej kapusty na koniec doprawić solą i pieprzem do smaku.

18. Czerwona kapusta w zalewie słodko-kwaśnej

Co można zrobić z czerwonej kapusty kiszonej? Można przygotować czerwoną kapustę w zalewie słodko kwaśnej. Przygotowanie sosu do kapusty w zalewie słodko kwaśnej nie jest niczym trudnym. Potrzebny jest do tego:

  • ocet jabłkowy;
  • szklanka wody;
  • łyżeczka cukru;

Całość podgrzewamy w małym rondelku do rozpuszczenia cukru. I tak słodki sos jest gotowy do podania.

19. Surówka z czerwonej kapusty z majonezem

Jedna z surówek, którą można spotkać podczas rodzinnych obiadów czy grilla w letnie dni. Do jej przygotowania nie trzeba dużej ilości czasu, ani szczególnych umiejętności. Przepis jest bardzo prosty, a potrzebne są:

  • kapusta;
  • marchew;
  • jogurt naturalny;
  • musztarda;

Do przygotowanej już wcześniej pokrojonej drobno kapusty dodajemy warzywa takie, jak marchew i cebula. Wszystko razem mieszamy bardzo dokładnie. Następnie dodajemy sos przygotowany z jogurtu naturalnego pomieszanego wraz z majonezem. Polewamy nim naszą surówkę.

20. Kapusta modra

Modra kapusta jest popularną potrawą pochodzącą ze śląska. Najlepiej smakuje z jabłkiem. Mimo tego słodkiego owocu. Dania wytrawne z kapustą modrą będą rewelacyjne. Jest to również opcja dla wegetarian. Do jej przygotowania potrzebujemy:

  • kapustę;
  • jabłko;
  • przyprawy;

Pokrojoną kapustę dusimy na małym ogniu, aż stanie się miękka. Na tarce ścieramy jabłko. Całość przekładamy do jednego naczynia i mieszamy. Dla podkreślenia smaku dodajemy sól, pieprz i odrobinę octu.