Często przeglądając Internet trafiałam na przepiękne niebieskie pisanki w marmurkowy wzór. Ale nawet nie zastanawiałam się jak je zrobić, bo wydawało mi się, że w domowych warunkach to niemożliwe. Do czasu aż trafiłam na przepis, który po przeczytaniu okazał się banalnie prosty. Wystarczyło kupić kapustę czerwoną. Postanowiłam to sprawdzić, czy faktycznie będą takie niebieskie i cudne. Zobaczcie na czym polega farbowanie jajek w czerwonej kapuście.

Farbowanie jajek w czerwonej kapuście

Zanim jednak zabrałam się za testowanie, musiałam znaleźć białe jajka, co wcale nie jest takie łatwe przed Wielkanocą. Dlatego jeśli też chcecie zrobić takie pisanki, zawczasu poszukajcie w sklepie białe jajka i zostawcie na pisanki. Gdy zdobędziecie jajka wystarczy już tylko kupić czerwona kapustę i do działa. Potrzebujecie:

  • białe jajka
  • czerwona kapusta
  • ocet
  • olej

Jajka ugotujcie na twardo, ale uważajcie, by nie pękły. Jeśli nadal na jajkach zostanie pieczątka z oznaczeniem, spróbujcie ją usunąć wacikiem i octem. Kapustę poszatkujcie i wrzućcie do garnka. Zalejcie wodą, ale tylko tyle, by zakryła kapustę (musi być gęsto i ciasno), dodajcie 2 łyżki octu i gotujcie 15-20 minut, aż kapusta puści mocno kolor. Teraz włóżcie jajka do kapusty, by otoczyła je z każdej strony i miejscami mocniej przylegała do skorupki. Dzięki temu wyjdą ciekawsze wzory. Im dłużej jajka będą leżały w kapuście, tym nabiorą mocniejszej barwy. Na to jednak potrzeba czasu. Od kilku, do kilkunastu godzin. Pamiętajcie, by w ogóle ich nie ruszać w tym czasie. Kiedy osiągniecie zamierzony kolor (im krócej, tym jajka będą jaśniejsze) wyjmijcie je delikatnie z kapusty i połóżcie na papierowym ręczniku, by obeschły. Nie pocierajcie papierem, bo zniszczycie wzór. Gdy będą już całkiem suche weźcie je delikatnie w ręce i natrzyjcie wacikiem nasączonym w oleju. Pilnujcie by nie pocierać za mocno. Dzięki temu wzmocnicie kolor, a jajka nabiorą blasku. Wyglądają jak sztuczne.

Marta Mrugacz

Inne naturalne barwniki do jajek

Nie tylko niebieskie. Z naturalnych barwników możecie uzyskać praktycznie pisanki w każdym kolorze. Oto lista:

  • żółty - kurkuma, curry
  • różowy – burak
  • niebieski – czerwona kapusta
  • granatowy - kwiat malwy czarnej, czerwone wino
  • zielony – szpinak,
  • brązowy – zewnętrzne liście cebuli
  • fioletowy – jagody
  • złoty - łupiny orzecha włoskiego i łupiny z cebuli (cebuli musi być więcej niż orzecha)
  • pomarańczowy - sok z marchwi, dynia

Naturalne farbowanie jajek

•    jajka (w białych lub beżowych skorupkach - w zależności od koloru, czyt. dalej),
•    naturalne barwniki do jajek,
•    ocet spożywczy,
•    małe garnki,
•    naczynia, w których będziemy barwić,
•    papierowe ręczniki kuchenne,
•    olej spożywczy do nabłyszczania gotowych pisanek.

Jajka przed farbowanie gotujemy na twardo. Jajka nie będą pękać podczas gotowania jeśli przed gotowaniem będą moczone w słonej wodzie.

Dany barwnik (pokrojony w drobne kawałki lub starty na tarce) należy przełożyć do garnka i zalać wodą (ok. 1 litr) – woda powinna zakryć barwniki (można zostawić tak na 24 godziny). Następnie zagotować, pogotować 20-30 minut, dodać 3 łyżki octu i 3 łyżki soli, wymieszać i przecedzić. W takim wywarze zanurzyć jajko.

Intensywność koloru zależy od tego, jak długo jajko jest zanurzone w kąpieli, od ilości barwnika, a także od koloru skorupki – im jaśniejsza skorupka tym lepsza intensywność przyszłego koloru. Zafarbowane jajko, należy wyjąć metalową łyżką, delikatnie osuszyć papierowym ręcznikiem i ułożyć na stojaku do wyschnięcia. Aby jajka miały piękny i błyszczący kolor, po wyschnięciu należy przetrzeć je natłuszczoną (masłem, margaryną lub olejem) szmatką. Można też natłuścić je skórką od słoniny.