Surówka z czerwonej kapusty parzona

Ocena:

4.28 (176)

  • 40 min.
  • dla 5 osób

Surówka z czerwonej kapusty parzona to świetny dodatek do obiadu. Idealnie smakuje z daniami mięsnymi.

Składniki:

  • czerwona kapusta  1 szt.

  • cebula  1 szt.

  • konserwowe ogórki  3 szt.

  • jabłka  2 szt.

  • sól  1 szczypta

  • pieprz  1 szczypta

  • sok z cytryny  2 łyżki stołowe

  • musztarda  0.5 łyżeczki

  • oliwa z oliwek  2 łyżki stołowe

Surówka z czerwonej kapusty parzona - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Czerwoną kapustę trzeba cienko poszatkować, następnie zagotować wodę, wrzucić kapustę i obgotować około 1 -1,5 minuty. Następnie całość trzeba odcedzić na sitku. Następnie należy przelać wszystko zimną wodą, dobrze odsączyć, kapustę przełożyć do szerokiego naczynia, dodać pokrojone kwaszone ogórki, cebulkę pokrojoną w drobną kostkę i utarte słodkie jabłka. Należy całość doprawić solą i pieprzem, sokiem z cytryny, musztardą i oliwę z oliwek. Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać i schłodzić w lodówce.

    cebula-iStock (1)

Porady

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne