Siemię lniane nie ma sobie równych. Te maleńkie ziarenka skrywają w sobie masę wartości odżywczych, a dodatkowo wspaniale wpływają na cały nasz organizm.
To prawdziwy rodzimy superfood. Ze względu na swój bogaty skład i zbawienny wpływ układ pokarmowy, bywa określany jako polskie nasiona chia. Niezbyt trafnie, bo len przewyższa je o głowę jeśli chodzi o zawartość kwasów omega-3 czy antynowotworowych lignanów. Tych ostatnich zawiera aż 3 razy więcej niż wspomniane nasiona szałwii hiszpańskiej, 7 razy więcej niż sezam i prawie 40 razy więcej niż słonecznik. Do tego, namoczone w wodzie nasiona lnu wydzielają śluz, który działa osłonowo na układ pokarmowy i usprawnia jego funkcjonowanie. Pomaga też pozbyć się infekcji dróg oddechowych, obniżyć cholesterol, a nawet powstrzymać rozwój nowotworów.

Dlatego też warto jak najczęściej włączać siemię lniane do codziennej diety. Przeważnie przygotowujemy z niego kisiel, lub dodajemy do owsianki, albo koktajlu. Tym razem proponujemy bardzo wartościowe ciasto z siemienia. Oprócz tych nasionek skrywa w sobie całą masę innych składników, dzięki którym dostarczy naszemu organizmowi mnóstwo witamin i minerałów.

Do zrobienia ciasta będziecie potrzebować:

  • 100 g mąki pełnoziarnistej
  • 100 g mąki sojowej
  • 100 g nasion lnu
  • 50 g płatków migdałowych
  • 50 g pestek słonecznika
  • 50 g ziaren sezamu
  • 1 łyżkę drobno posiekanego imbiru
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • garść suszonej żurawiny
  • 1 łyżka przyprawy do pieczenia
  • 750 ml mleka sojowego

Piekarnik nastawiamy na 190 stopni C.
Wszystkie składniki włóżcie do miski i dobrze wymieszać. Dodajcie mleko sojowe, dokładnie wymieszajcie, by wszystkie składniki się połączyły w jednolitą masę i odstawcie na 30 minut.
W międzyczasie wyłóżcie 2 foremki keksówki papierem do pieczenia.
Po upływie 30 minut wyłóżcie ciasto do obu keksówek po równo.
Włóżcie do piekarnika na ok. 1,5 godziny. Grzanie góra dół. Sprawdzajcie czy ciasto jest gotowe wkładając drewniany patyczek. Gdy będzie suchy, ciasto jest gotowe. Wyjmijcie ciasto z piekarnika i odstawcie na 5 minut. Po tym czasie wyjmijcie je z foremki i odstawcie do wystygnięcia. Górę ciasta możecie ozdobić lukrem, dżemem, albo posypać cukrem pudrem. Ale świetnie smakuje bez żadnych dodatków.