Artur Rogalski

Składniki na ciasto z rabarbarem i bezą

  • 200 g mąki pszennej  
  • 50 g mąki ziemniaczanej (dodatkowo 3 łyżki do rabarbaru i 1 łyżka do bezy) 
  • 200 g zimnego masła 
  • 250 g cukru 
  • Szczypta soli  
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia  
  • 4 jajka 
  • 500 g rabarbaru 
  • ½ łyżeczki cynamonu  
  • 200 g dżemu malinowego  
  • 4 łyżki płatków migdałów 

Jak zrobić placek z rabarbarem i bezą? 

Kroki przygotowania: 

Krok 1: 

Oddzielamy żółtka od białek. Przesiewamy do miski mąkę pszenną (najlepiej krupczatkę) i skrobię ziemniaczaną. Dodajemy sól, proszek do pieczenia i 50 g drobnego białego cukru. Schłodzone masło kroimy w małą kostkę i dorzucamy je do miski z suchymi składnikami. Rozdrabniamy je na kruszonkę. Możemy też przygotować bazę na kruche ciasto na stolnicy (drewnianej lub silikonowej). Masło warto wtedy posiekać z mąką nożem lub specjalnym, półokrągłym rozdrabniaczem. Dzięki temu nie składniki nie mają styczności z ciepłem naszych dłoni. Na koniec dodajemy żółtka. Szybkimi ruchami zagniatamy zwarte ciasto. Jeśli zdążyło się za bardzo zagrzać, owijamy je folią spożywczą i chłodzimy w lodówce.   

Artur Rogalski

Krok 2: 

Wylepiamy ciastem foremkę o wymiarach 26 x 36 cm. Możemy je spłaszczyć dłońmi, a następnie rozwałkować między dwoma arkuszami pergaminu. Innym sposobem jest podzielenie go na małe kawałki i rozłożenie ich równomiernie na dnie blaszki, a następnie dociśnięcie palcami. Nakłuwamy spód na ciasto z rabarbarem i bezą widelcem. Rozgrzewamy piekarnik do 170°C (tryb góra-dół). W czasie, kiedy nabiera temperatury, chłodzimy kruchą bazę w lodówce. Następnie pieczemy przez około 20 minut, aż zmieni kolor na złoty.    

Artur Rogalski

Krok 3: 

Myjemy i osuszamy rabarbar. Nie obierajmy go, żeby środek ciasta miał ładny różowy kolor. Odcinamy zdrewniałe końcówki. Kroimy łodygi na kawałki o długości około 1 cm. Wkładamy je do miski. Dodajemy 3 łyżki mąki ziemniaczanej i cynamon (można też wykorzystać inne przyprawy korzenne, a przede wszystkim ziarenka wydobyte nożykiem z suszonej laski wanilii). Mieszamy. Łączymy tak przygotowany rabarbar z połową dżemu z malin, najlepiej przyrządzonego samodzielnie, sięgniętego z domowej spiżarni.  

Artur Rogalski

Krok 4: 

Ubijamy odłożone wcześniej białka na wysokich obrotach miksera. Kiedy zaczną sztywnieć, stopniowo dosypujemy drobny biały cukier do wypieków (200 g). Zauważymy, że piana staje się błyszcząca i gęsta. Miksujemy ją, aż będziemy mieli pewność, że rozpuściły się wszystkie kryształki cukru. Na koniec dodajemy łyżkę mąki ziemniaczanej (można też wykorzystać sproszkowany budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru). 

Artur Rogalski

Krok 5: 

Smarujemy podpieczony spód na ciasto kruche z rabarbarem i bezą pozostałą konfiturą malinową. Świetnie sprawdzi się też tutaj dżem truskawkowy. Wykładamy przygotowane wcześniej warzywo z dodatkami. Na wierzchu umieszczamy bezę. Możemy ją rozsmarować szpatułką lub wycisnąć za pomocą szprycy, żeby zrobić ozdobne kształty. Posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy ciasto przez 20 minut w 170°C. Następnie zmniejszamy temperaturę do 60°C i włączamy termoobieg. Czekamy, aż beza się wysuszy i stanie się chrupka. Potrwa to mniej więcej kwadrans. 

Artur Rogalski

Krok 6: 

Od razu wyjmujemy ciasto rabarbarowe z bezą z piekarnika. Możemy je wystudzić lub podać od razu, z gałką lodów waniliowych. Warto udekorować placek świeżymi, sezonowymi owocami, na czele z truskawkami i czerwonymi porzeczkami. Deser stanie się naprawdę wyjątkowy, jeśli polejemy go przed podaniem sosem malinowym

Artur Rogalski