Nadchodzi sezon na jabłka. Prosto z sadów, soczyste, chrupiące i pełne witamin zjadamy pod wieloma postaciami. Racuchy z jabłkami to klasyk, który kocha niemal każdy. Sok z jabłek, szarlotka, ryz z jabłkami, czy dżem, to tylko niektóre propozycje. Gdy zjadamy je na surowo i zostaje tylko ogryzek nie mamy z tym problemu, ale gdy musimy je już przygotować np. do szarlotki zaczynają się schody. Jabłka trzeba obrać, zetrzeć a potem smażyć do chwili aż zmiękną do postaci musu, pilnując, by się nie przypaliły na dnie.

Szybki mus jabłkowy bez smażenia

Mamy jednak rozwiązanie, które pokochacie. Bo to, co w nim najważniejsze, nie musicie trzeć owoców ani ich smażyć, by otrzymać pyszny mus jabłkowy. Dodatkowo jabłka nie ściemnieją, tak, jak to ma miejsce, gdy trzemy je ręcznie. Jak tego dokonać? Potrzebujecie folii do pieczenia i piekarnika.

Wystarczy, że jabłka obierzecie ze skóry, pokroicie w ćwiartki i usuniecie gniazda nasienne. Teraz wystarczy tylko nagrzać piekarnik do temperatury 200 stopni, włożyć jabłka do folii do pieczenia, szczelnie zawiązać i umieścić w piekarniku na 20 minut. Po tym czasie wyciągnijcie worek z jabłkami i ostrożnie otwórzcie uważając, by nie buchnęła na was gorąca para. Jabłka przełóżcie do miski i widelcem albo blenderem rozniećcie jabłka na mięciutka papkę.

Tak przygotowany mus będzie idealny do szarlotki, ryżu z jabłkami, rogalików z ciasta francuskiego, pierogów z jabłkami albo jako dodatek na kanapki.

Mus jabłkowy do słoików

Jeśli chcecie uzyskać jeszcze bardziej delikatny mus, który będziecie przechowywać na później, musicie przetrzeć go przez sitko, przelać do garnka, dodać sok ze świeżych cytryn i zagotować. Mus przyprawcie do smaku cukrem, przelejcie do słoiczków i zapasteryzujcie. Taki delikatny smakołyk będzie doskonały do naleśników, gofrów albo racuchów.

Jakie jabłka wybrać na mus?

Proponujemy robić mus z co najmniej dwóch różnych odmian jabłek. Połączcie kilka jabłek słodkich i miękkich, np. Lobo, z nieco twardszymi z lekką nutą kwasowości, np. Gloster. Świetnie pasują tutaj też odmiany Ligol, Jonagold, czy Szara Reneta. Im więcej połączycie odmian jabłek w jednym musie, tym otrzymacie lepszy smak i konsystencję.