Nikogo chyba nie trzeba przekonywać, że szarlotka jest jednym z czołowych ciast polskiej kuchni. W każdym domu robi się ją jednak nieco inaczej, wykorzystując przeróżne receptury. Jest jednak pewien prosty sposób, o którym mało się mówi, a to prawdziwy hit. Poznajcie go i przetestujcie.
Szarlotka lepsza niż budyniowa. Wystarczyło wymienić 1 składnik
Przepis na szarlotkę z budyniem to zdecydowanie jeden z najpopularniejszych, ale warto wiedzieć, że podobną konsystencję ciasta i jeszcze lepszy smak uzyskamy wymieniając budyń na kisiel. Wystarczy obtoczyć w nim pokrojone jabłka, a po upieczeniu staną się przyjemnie miękkie i gęste. Na to jeszcze tylko wylewamy ubitą pianę z białek, posypujemy całość kruszonką i gotowe.
Taka szarlotka zyska nie tylko perfekcyjną konsystencję nadzienia, ale też mocniejszy aromat i piękniejszy kolor, dzięki cytrynowemu kisielowi o żółtej barwie. Zobaczcie dokładny przepis i spróbujcie zrobić ten smakołyk we własnych kuchniach.
Szarlotka z kisielem - przepis
Składniki:
na ciasto:
- 3 żółtka jaj,
- 150 g masła,
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1/3 szklanki cukru.
na nadzienie:
- 1 kg jabłek (najlepiej szara reneta),
- 1 kisiel cytrynowy (40 g),
- 1/4 szklanki cukru.
na pianę:
- 3 białka jaj,
- pół szklanki cukru,
- pół łyżeczki cynamonu,
- dodatkowo: masło i bułka tarta do wsypania blachy.
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania ciasta kruchego, czyli siekamy zimne masło z cukrem, żółtkami, proszkiem do pieczenia i przesianą mąką. Gdy składniki już wstępnie się połączą, szybko wyrabiamy je w dłoniach i dzielimy na dwie części. Jedna powinna stanowić 2/3 całości, a druga 1/3. Obie kulki ciasta zawijamy w folię i chowamy do lodówki na około 30 minut.
W tym czasie bierzemy się za nadzienie. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, a następnie zasypujemy je cukrem oraz suchym kisielem i wszystko dokładnie mieszamy.
Tortownicę smarujemy dokładnie masłem i cienko wysypujemy bułką tartą. Większą kulkę ciasta wyjmujemy z lodówki i wałkujemy, a następnie wykładamy nim dno i boki formy. Na całej powierzchni ciasta robimy dziurki widelcem. Na to wykładamy jabłka w kisielu, równomiernie je rozkładamy i posypujemy odrobiną bułki tartej.
Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, a na koniec dodajemy stopniowo cukier i cynamon. Gotową pianę wykładamy na warstwę jabłek posypanych bułką. Teraz wyjmujemy drugą część ciasta z lodówki i ścieramy je na tarce o grubych oczkach na wierzch piany.
Tak przygotowana szarlotka z kisielem powinna piec się w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut. Po upieczeniu od razu wyjmujemy ją z piekarnika i jeszcze ciepłą posypujemy cukrem pudrem.
Źródło: www.ciasta.net