Macie w szafce puszkę kajmaku i brakuje wam pomysłu na to, co z niego zrobić? Wystarczy tylko 1 dodatek i 5 minut przygotowań, a powstaną przepyszne domowe lody kajmakowe. Jedyne, o czym trzeba tu pamiętać to proporcje obu składników, a wtedy wszystko inne pójdzie już jak po maśle. Zobaczcie, jakie to proste.

Jak zrobić lody kajmakowe?

Jak zrobić lody z masy kajmakowej w puszce? To banalnie proste, gdyż potrzebujecie tylko 1 dodatku, a w tej roli występuje śmietanka 36%. Gdy macie ten duet, wystarczy już tylko ubić kremówkę i wymieszać ją z kajmakiem na gładką masę. Potem całość przelewamy do pojemnika, wstawiamy do zamrażarki na co najmniej kilka godzin i gotowe.

Ten prosty przepis podpatrzyliśmy na TikToku użytkowniczki @tysiagotuje. 

@tysiagotuje Lody kajmakowe 🥰 📚 Więcej sprawdzonych i prostych przepisów znajdziesz w mojej książce TYSIA GOTUJE. Z moją książką już nie zabraknie Ci pomysłów na desery, wypieki czy obiad 🥰 Link do książki jest w bio mojego profilu 😍 ⭐️ Tylko 2 składniki. ⭐️ Pyszne i dziecinnie proste domowe lody. ⭐️ Możesz dodać do nich posiekaną czekoladę albo orzechy. Składniki: 500 ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 400 g masy kajmakowej Śmietankę ubij i dodaj masę kajmakową. Wymieszaj, przełóż do naczynia i wstaw na 6 h do zamrażarki. [Autopromocja] #lody #domowelody #pycha #pysznie #pyszne #tysiagotuje #deser #omnomnom #yummy #kajmak ♬ Ice Ice Baby - Vanilla Ice

Gotowe lody kajmakowe wychodzą przepyszne same w sobie, ale można je dodatkowo urozmaicać przeróżnymi dodatkami. Aby deser był jeszcze smaczniejszy i piękniej prezentował się w pucharku czy w wafelku, możecie dodać do zmiksowanej śmietanki z kajmakiem takie produkty jak:

  • posiekane orzechy włoskie,
  • odrobina soli,
  • pokruszone ciasteczka,
  • płatki migdałów,
  • prażone pistacje,
  • wiórki kokosowe,
  • kawałki mlecznej lub gorzkiej czekolady.

Wszystkie warianty będą równie pyszne, a jedyne, o czym musimy pamiętać w tym przepisie, są dokładne proporcje. Zobaczcie precyzyjne miary składników poniżej i trzymajcie się ich, aby domowe lody kajmakowe wyszły idealnie gęste i kremowe.

Przepis na lody kajmakowe

Składniki:

  • 500 ml schłodzonej śmietanki kremówki,
  • 400 g masy kajmakowej z puszki.

Przygotowanie:

Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, a następnie stopniowo dodajemy po jednej łyżce kajmaku i dalej miksujemy całość, ale już na niskich obrotach. Starajmy się jednak nie miksować zbyt długo, a jedynie do połączenia składników. Gdy masa będzie już jednolita, przelewamy ją do szklanego lub plastikowego pojemnika i wkładamy do zamrażarki na co najmniej 6 godzin.

Co można zrobić z masą kajmakową? Inne pomysły

Gdy lody kajmakowe już się wam znudzą (co nie będzie łatwe), możecie też wykorzystać inne pomysły z kajmakiem w roli głównej. Szczególnie polecamy zrobić z niego takie pyszności jak:

Źródło:Tiktok.com/@tysiagotuje