W sieci coraz częściej możecie spotkać przepis na babkę wiszącą, zwany też czasem "babka wisząca na słoiku". Choć dla wielu początkowo może to brzmieć dziwnie, to po spróbowaniu każdy z miejsca zakochuje się w tym wypieku. Tak upieczona babka wielkanocna zachwyca bowiem wyjątkowo puszystą, lekką i delikatną strukturą, a wszystko to za sprawą wyjątkowej techniki przygotowania.

Jak się piecze babkę wiszącą?

Wielu z nas zna na pamięć przepis na babkę piaskową, drożdżową czy gotowaną, ale receptura na babkę wiszącą jest inna niż wszystkie. Wszystko dlatego, że jak wskazuje sama nazwa, gotowe ciasto musi zwisać z foremki ustawionej do góry dnem. Jak to zrobić? Wystarczy wstawić do tortownicy słoik i zalać całość ciastem, po czym wstawić całość do rozgrzanego piekarnika i upiec jak zwykle. 

Cała magia zaczyna się później, bo po wyciągnięciu gotowej babki z piekarnika, ustawiamy blaszkę na słoiku, aby ciasto wisiało do góry dnem i pozostawiamy je tak do całkowitego wystudzenia. To właśnie dzięki temu krokowi przepisu nabiera ona puszystości i staje się lekka jak chmurka. 

babka wisząca przepis

Babka wisząca - o tym trzeba pamiętać

Aby babka wisząca wyszła idealnie, blacha do pieczenia nie powinna być tłusta. W wyjątkowym tym przypadku, przed wlaniem ciasta, nie smarujemy formy masłem ani nie wysypujemy bułką tartą, a właśnie wtedy wszystko wyjdzie, jak trzeba. Nie martwcie się, że potem ciężko będzie wyciągnąć upieczoną babkę z formy, bo dzięki wiszeniu do góry nogami powinna potem łatwo odejść od dna i boków i zachować perfekcyjny kształt. Dla pewności można jednak wcześniej bardzo delikatnie przejechać nożem dookoła rantów. 

Przepis na babkę wiszącą

Składniki:

  • 7 jaj,
  • 1 szklanka cukru,
  • pół szklanki oleju,
  • pół szklanki wody,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli.

Przygotowanie:

Jajka wybijamy, oddzielając białka od żółtek. Następnie żółtka ucieramy z połową cukru, aż staną się jasne i puszyste. Następnie powoli, stopniowo wlewamy do tego olej, sok z cytryny oraz wodę. Wszystko dokładnie mieszamy, a następnie dodajemy po łyżce przesianej mąki z proszkiem do pieczenia i łączymy wszystko już nie mikserem, a łyżką lub szpatułką.

Na koniec ubijamy na sztywno białka z odrobiną soli, a gdy piana jest już prawie gotowa, dosypujemy resztę cukru i jeszcze przez chwilę wszystko miksujemy. Gotową pianę delikatnie mieszamy z wcześniej przygotowaną masą i ciasto na babkę jest gotowe.

Na samym środku tortownicy ustawiamy słoik i wypełniamy blachę ciastem. Całość wstawiamy do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni i pieczemy przez około 40-45 minut. Upieczoną babkę wyjmujemy z piekarnika i od razu ostrożnie odwracamy formę do góry dnem, ustawiając ją na słoiku.

Tak zostawiamy ciasto do całkowitego wystudzenia, a następnie luzujemy boki formy i ostrożnie wyciągamy ciasto. Dopiero teraz babka wisząca może znów zostać odwrócona i oprószona cukrem pudrem.