Sałatka zimowa

Lubicie warzywne przetwory? Zimą świetnie sprawdzają się jako przystawka, dodatek do obiadu...

Dodany przez:

Przetwory z papryki, kalafiora i cebuli

Warzywne

Czas przygotowania:
Ocena:

(średnia 2.33 z 3 głosów)

  • Danie bezglutenowe
  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • 1,5 kg czerwonej papryki
  • 50 dag cebuli
  • 50 dag różyczek kalafiora
  • pęczek natki pietruszki
  • 3 szklanki wody
  • 1/5 szklanki octu jabłkowego
  • 1 dag cukru
  • 2 dag soli
  • po kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu
  • listek laurowy

Przygotowanie

  1. W miarę możliwości z papryki zdejmujemy skórkę, przekrawamy, usuwamy pestki. Kroimy w dość szerokie pasy lub romby.
  2. Cebule obieramy, kroimy na dwumilimetrowe talarki. Różyczki kalafiora myjemy. Natkę pietruszki płuczemy, siekamy.
  3. Do rondla wlewamy wodę, dodajemy przyprawy, doprowadzamy do wrzenia.
  4. Wkładamy cebulę, po chwili wyjmujemy łyżką cedzakową. To samo robimy z różyczkami kalafiora, a potem z papryką.
  5. Odcedzone warzywa układamy warstwami w wyparzonych słojach, przekładając je posiekaną natką.
  6. Następnie wlewamy gorącą zalewę. Pasteryzujemy 20 min w temp. 85°C.
sałatka kalafior papryka konserwowa
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze