W naszych kuchniach często bazujemy na znanych i lubianych smakach, które pojawiały się jeszcze w kuchni naszych mam i babć, ale warto też odkrywać nowe składniki i testować je na różne sposoby. Jednym z takich niedocenianych produktów są bez wątpienia te jasne drobinki, które być może wielu z was skojarzyłoby po smaku pewnego deseru. W sklepach mijamy je jednak na półkach bez zainteresowania, a zdecydowanie są one warte uwagi i to nie tylko ze względu na walory smakowe, ale i odżywcze. Poznajcie te ziarenka bliżej, a gdy zobaczycie na ile sposobów można je wykorzystać, to od razu się z nimi polubicie. 

Niedoceniane drobinki, wyglądające jak kasza jaglana

Choć produkt ze zdjęcia wygląda kropka w kropkę jak kasza jaglana to jest to coś zupełnie innego. Jeśli lubicie rogale świętomarcińskie i co roku zajadacie się nimi w listopadzie to powinniście poznać bliżej biały mak. To właśnie z niego robi się bowiem nadzienie do tych kultowych rogalików, ale nie tylko. W Polsce wciąż mało osób używa go w swoich kuchniach, a okazuje się, że można z niego robić nie tylko desery, ale i potrawy na słono.

Zacznijmy jednak od tego, co to jest biały mak i jak go stosować? Mówiąc najprościej, te ziarenka to rzadziej spotykana odmiana zwykłego niebieskiego maku, której nie uprawia się w Polsce. Biały mak zdecydowanie najczęściej wykorzystuje się w kuchni indyjskiej i to nie tylko na słodko, ale i wytrawnie. Dodaje się go na przykład do różnego rodzaju sosów, aby je zagęścić i nadać im dodatkowego smaku. 

Czym różni się biały mak od czarnego?

Jeśli chodzi o główne różnice to ziarenka białego maku są mniejsze, a w smaku łagodniejsze od znanych nam ciemnych drobinek. Porównując jasne ziarna do niebieskiego maku, ten biały jest słodszy i ma lekko orzechową nutkę, więc jeszcze lepiej sprawdzi się w różnego rodzaju ciastach i deserach. Nie są to jednak wszystkie walory tego produktu, bo w środku kumulują nie tylko ciekawe nuty smakowe, ale i ogrom cennych właściwości.

Przede wszystkim biały mak dostarcza nam cennych kwasów tłuszczowych oraz sporej ilości błonnika i białka. Ponadto znajdziemy w nim magnez, cynk, wapń, żelazo i fosfor, a także witaminy C, A, E i te z grupy B. Warto też wspomnieć, że biały mak jest nieco mniej kaloryczny od ciemnego, a wszystko to dlatego, że w niebieskim maku znajdziemy więcej tłuszczu. Zobaczcie więc, jak taki skład wpływa na nasze organizmy i dlaczego warto jeść biały mak. 

Jeśli to was przekonało, zaproście biały mak do swoich kuchni. A co można w niego zrobić? Poniżej znajdziecie najpyszniejsze przepisy z tym produktem w roli głównej.

Co można zrobić z białego maku?

Oczywiście najpopularniejszym przepisem są kultowe rogale marcińskie, które pojawiają się w listopadzie w niemal każdym sklepie, cukierni i piekarni. Nie musicie jednak czekać na nie ten jeden raz w roku, bo możecie je upiec we własnych domach. Ponadto biały mak może zastąpić ten niebieski w klasycznym przepisie na makowiec japoński, struclę makową czy drożdżówki z makiem