Wegański bekon kokosowy

Wegański bekon kokosowy to pyszny i zdrowy dodatek do wielu potraw. Bekon jest prosty i szybki w przygotowaniu.

dodany przez: marlenas

Ocena:

(średnia 4.44 z 170 głosów)

Wegański bekon kokosowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • iStock-platki-kokosowe (2) 1. Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni. W szklance mieszamy sos sojowy, olej, syrop klonowy i przyprawy. Następnie dodajemy do płatków kokosowych przygotowaną marynatę i mieszamy aż równo pokryje wszystkie płatki. Następnie rozkładamy płatki kokosowe na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 7-10 minut. Co jakiś czas mieszamy uważając, żeby „bekon” się nie przypalił. Potem studzimy. Płatki przesypujemy do słoika i przechowujemy szczelnie zamknięte. Wegański bekon kokosowy używamy do posypywania ulubionej sałatki lub zupy.

Porady

Zobacz też: sernik kokosowy

Wegański bekon to pyszny dodatek do sałatek, zup i wytrawnych potraw. Wytrawne pikantne czipsy z płatków kokosa są proste w przygotowaniu, całkowicie roślinne i zdrowe! Wegański bekon to dodatek, który nada charakteru niemal każdej potrawie. Świetnie pasuje do świeżych, delikatnych i lekko słodkich potraw np. sałatek warzywno-owocowych, kremowych zup i delikatnych past. Bekon można przygotować z płatków kokosowych, ale także z papieru ryżowego lub produktów sojowych. Robi się je analogicznie do poniższego przepisu. Kluczową rolę w tej potrawie grają przyprawy: słodkie, wędzone i pikantne.


Notka redakcyjna

Wędzona papryka to kluczowy składnik wegańskiego bekonu. Węgierska przyprawa występuje w dwóch wersjach: słodkiej lub ostrej. Nadaje potrawom wyrazistości i wędzonego smaku. Świetnie sprawdzi się w gulaszach pikantnych sosach, potrawach na bazie pomidorów i warzywnych frytkach oraz czipsach.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy