4.44 (170)
Wegański bekon kokosowy to pyszny i zdrowy dodatek do wielu potraw. Bekon jest prosty i szybki w przygotowaniu.
płatki kokosowe 4 łyżki stołowe
sos sojowy 1 łyżeczka
olej 1 łyżeczka
syrop klonowy 0.5 łyżeczki
papryka wędzona 1 łyżeczka
papryka ostra 0.5 łyżeczki
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
Porady
Zobacz też: sernik kokosowy
Wegański bekon to pyszny dodatek do sałatek, zup i wytrawnych potraw. Wytrawne pikantne czipsy z płatków kokosa są proste w przygotowaniu, całkowicie roślinne i zdrowe! Wegański bekon to dodatek, który nada charakteru niemal każdej potrawie. Świetnie pasuje do świeżych, delikatnych i lekko słodkich potraw np. sałatek warzywno-owocowych, kremowych zup i delikatnych past. Bekon można przygotować z płatków kokosowych, ale także z papieru ryżowego lub produktów sojowych. Robi się je analogicznie do poniższego przepisu. Kluczową rolę w tej potrawie grają przyprawy: słodkie, wędzone i pikantne.
Wędzona papryka to kluczowy składnik wegańskiego bekonu. Węgierska przyprawa występuje w dwóch wersjach: słodkiej lub ostrej. Nadaje potrawom wyrazistości i wędzonego smaku. Świetnie sprawdzi się w gulaszach pikantnych sosach, potrawach na bazie pomidorów i warzywnych frytkach oraz czipsach.